Rusia acuză SUA de încălcarea unui tratat bilateral privind dezarmarea nucleară

  • 21 Mai 2018 15:20
Rusia acuză SUA de încălcarea unui tratat bilateral privind dezarmarea nucleară

Statele Unite continuă să-și testeze sistemele de apărare antirachetă și să producă rachete interzise de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care are ca scop limitarea armelor strategice, a declarat un oficial militar rus luni, citat de Xinhua.

Într-un interviu acordat ziarului armatei ruse Krasnaia Zvezda, șeful Centrului național rusesc pentru reducerea riscurilor nucleare, Serghei Râjkov, a declarat că Washingtonul continuă să producă o serie de rachete țintă, care imită un spectru larg de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, precum Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm-2, MRBM etc, conform RIA Novosti.

'Caracteristicile tehnice și tactice' ale acestor rachete, în special intervalul de zbor, relevă că ele fac parte din clasa rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune', a specificat Râjkov.

Aceste rachete, conform oficialului rus, sunt de tip universal și pe ele pot fi instalate diferite focoase, ceea ce le transformă în rachete balistice de luptă.

Dezvoltarea și testarea unor astfel de rachete reprezintă un precedent pentru eludarea Tratatului INF, dat fiind faptul că aceste rachete pot să transporte o încărcătură pe distanțe care intră sub incidența tratatului, a afirmat Râjkov.

Tratatul INF, semnat de către fosta Uniune Sovietică și Statele Unite în 1987, prevede interzicerea dezvoltării, desfășurării și testării rachetelor balistice - cu lansare de la sol - sau de croazieră, cu o rază între 483 km și 5.472 km. Moscova și Washingtonul se acuză repetat în mod reciproc de încălcarea Tratatului INF.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău