Rusia a transferat rachete balistice Iskander în apropierea frontierei cu Ucraina (Janes)

  • 09 Aprilie 2021 12:36
Rusia a transferat rachete balistice Iskander în apropierea frontierei cu Ucraina (Janes)

Analiști de la Janes, agenție britanică specializată pe probleme militare, au indentificat - pe baza unor surse publice - 14 unități de infanterie rusești transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina, precum și mai multe sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune într-o regiune rusă de la frontiera ucraineană, conform unui articol publicat joi.

Janes a remarcat la frontiera cu Ucraina un aflux de trupe din cadrul Brigăzilor 74 și 35 motorizate, Brigăzii 120 de artilerie și Regimentului 6 de tancuri din cadrul Districtului militar central, care sunt însoțite de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie și echipamente de artilerie cu rază lungă de acțiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple TOS-1A și "Uragan", transportate în Voronej cu trenul.

Potrivit experților britanici, sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune, aparținând probabil Brigăzii 119 de rachete din regiunea Sverdlovsk, au fost desfășurate în Voronej.

La sud de Voronej a fost amenajat un teren de antrenament dotat cu facilități de telecomunicații pe distanțe lungi și un spital de campanie. În acest context, analiștii de la Janes subliniază că respectivele dispozitive, P-260T și Redut-2US, reprezintă un sistem de comunicații pe distanțe lungi la nivel de armată, ce nu sunt utilizate la nivel de batalion sau brigadă, ceea ce oferă un indiciu clar despre amploarea desfășurării militare ruse.

Acumulări similare de trupe și echipamente, provenind de la unități din Districtul militar Sud, ale căror baze se află la sute de kilometri distanță în sudul și în vestul Caucazului, au fost monitorizate în Crimeea și regiunea vecină Krasnodar.

De la sfârșitul lunii martie, Rusia transferă importante cantități de echipamente și tehnică militară spre frontiera ucraineană, în special în Crimeea și în regiunile Voronej și Rostov pe Don. Ministerul rus al Apărării a venit târziu cu o explicație, calificând aceste mutări de trupe drept exerciții de verificare a nivelului de pregătire de luptă după antrenamentele din iarnă în Districtul militar Sud și Flota de la Marea Neagră, iar mai târziu a anunțat extinderea acestor exerciții la întreaga armată.

Se pare că unitățile staționate în Voronej și în estul Crimeii au început într-adevăr exerciții de antrenament, conform Janes.

Chiar dacă intențiile Rusiei nu sunt încă foarte clare deocamdată, această comasare de trupe nedeclarată este cea mai importantă de la invazia în 2014 în Crimeea. Unele dintre echipamentele trimise cu trenul nu vor ajunge la destinație decât la mijlocul lunii aprilie, afirmă Janes, citând serviciul rusesc de supraveghere a traficului feroviar GdeVagon.

Analizând trupele ruse desfășurate pe teren, analiștii de la Janes sunt de părere că este puțin probabil ca forțele desfășurate la frontiera ucraineană să fie într-o poziție de a declanșa o ofensivă, dar acest lucru se poate schimba dacă Federația Rusă va continua să transfere trupe la frontiera ucraineană.

Cu toate acestea, experții de la Janes spun că au identificat deplasarea unor sisteme de apărare antiaeriană ale armatei ruse în regiunea Voronej, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Totuși ei remarcă faptul că, deși în Crimeea se află o unitate strategică de apărare antiaeriană, nu există indicii clare că mijloacele de apărare antiaeriană tactică au fost transportate pentru a corespunde cu forțele blindate desfășurate în teren anterior.

Conflict Intelligence Team, un grup rusesc similar agenției britanice Janes, a confirmat vineri pentru postul de televiziune independent Current time.tv că armata rusă a transferat un contingent important de militari la granița cu Ucraina și a înființat o tabără în apropierea localității Maslovka din regiunea Voronej.

"Pentru trimiterea de trupe în Donbas cu scopul de a-i sprijini pe rebelii separatiști ar fi fost mai logic ca aceste forțe să fi fost desfășurate în regiunea Rostov", afirmă experții Conflict Intelligence Team. În opinia lor, "este evident că dispunerea forțelor ruse în regiunea Voronej are mai degrabă un caracter ofensiv decât defensiv", conform currenttime.tv.

Chiar dacă mulți analiști, atât ruși, cât și ucraineni și occidentali consideră că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina, expertul militar rus Aleksandr Golț exprimă o opinie diferită. Fiind de acord că Moscova nu va declanșa ostilitățile până nu se va usca stepa din Donbas, el se întreabă totuși de ce Kremlinul își arată intențiile întregii lumi cu câteva săptămâni înainte de începerea unor eventuale operațiuni. De ce a renunțat la "maskirovka" și la elementul surpriză, esențiale pentru succesul unei operațiuni militare, așa cum a făcut-o de altfel în 2014. Între timp, rețelele de socializare abundă în imagini cu transferuri de trupe și echipamente, iar autoritățile ruse nu-i acuză pe bloggeri de "trădarea secretului de stat" și nu le întocmește dosare penale ca până acum, ci lasă impresia că chiar îi încurajează să facă aceasta.

În opinia lui Golț, Moscova a decis să negocieze cu Occidentul problema estului Ucrainei, Crimeea și statutul țării vecine, precum și alte dosare, șantajându-l cu începerea unui conflict în țara vecină. "Înseamnă oare aceasta că ostilități nu vor avea loc? Prin lansarea unui astfel de joc, este imposibil să se garanteze că totul va merge strict conform planului conceput. Concentrarea trupelor într-o regiune explozivă este periculoasă în sine. Când toți jucătorii se pregătesc de război, lumea este cu siguranță amenințată", concluzionează Golț într-o analiză publicată joi în Ejenedelnaia Gazeta.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău