Rusia a terminat fondul de rezervă și va acoperi deficitul bugetar cu bani din fondul de pensii

  • 13 Ianuarie 2018 16:14
Rusia a terminat fondul de rezervă și va acoperi deficitul bugetar cu bani din fondul de pensii

Fondul de rezervă pentru vremuri grele al Rusiei a încetat să mai existe la 1 ianuarie anul acesta, a anunțat ministerul de finanțe, citat de Moscow Times. Înființat în 2008, Fondul de Rezervă a fost un instrument menit să ajute bugetul în vremuri de criză, mai ales când petrolul are un preț mic.

Ministerul de Finanțe a folosit această facilitate în ultimii ani, când Rusia a avut un deficit bugetar mare. Dar Fondul este acum aproape gol și avea doar 17 milioane de dolari la sfârșitul anului 2017.

Banii rămăși în Fond au fost transferați, prin fuziune, în Fondul Național pentru Beneficii Sociale (NWF), un alt fond de rezervă, care ar fi trebuit să acopere plată pensiilor pe termen mediu.

Guvernul a hotărât însă să schimbe destinația NWF în aceea de fond de rezervă, care să poată fi folosit și el la acoperirea deficitelor bugetare.

Până acum NWF era practic neatins și avea 67 miliarde de dolari la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Odată cu închiderea Fondului de Rezervă, toate veniturile suplimentare din petrol și gaze câștigate de guvern vor fi virate la NWF că parte a “regulii bugetare” reintroduse recent, o regulă ce spune că veniturile în plus din exportul de materii prime sunt sterilizate în fond pentru a nu forță o apreciere a monedei.

Sursa: Hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău