Rusia a mobilizat nave și sisteme de rachete, ca reacție la exercițiul NATO în Marea Neagră

  • 08 Aprilie 2019 13:16
Rusia a mobilizat nave și sisteme de rachete, ca reacție la exercițiul NATO în Marea Neagră

Nave de recunoaștere și de atac ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, precum și sisteme de rachete de coastă au fost plasate în stare de alertă, ca reacție la exercițiul NATO, Sea Shield - 2019, a anunțat luni Centrul național de control în domeniul apărării (al Ministerului Apărării rus), citat de agenția de presă TASS, potrivit Agerpres.

Centrul a indicat că, pentru o reacție rapidă la situații de urgență, Flota rusă a Mării Negre a pus în aplicare un pachet de măsuri pentru monitorizarea navelor NATO.

'În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaștere și grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal și Bastion și avioanele maritime sunt la datorie', a indicat Centrul național de control în domeniul apărării al Rusiei, adăugând că exercițiul 'Sea Shield - 2019' a început luni, în partea de sud-vest a Mării Negre, cu nave și aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România și Turcia în cooperare cu reprezentanții forțelor armate georgiene și ucrainene.

"Sea Shield 19" - cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră, care are loc în perioada 5-13 aprilie, reunește 20 de nave militare din șase țări, precum și aproximativ 2.200 de militari care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață și aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Navele militare străine urmează să intre în portul Constanța pe 6 aprilie, data la care este planificată să se desfășoare deschiderea oficială a Exercițiului 'Sea Shield 19', la Terminalul de Pasageri, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale ale României, viceamiralul Alexandru Mîrșu.

Pe timpul celor două zile de escală în port sunt programate vizite oficiale, dar și ședințe de discutare a detaliilor organizatorice pentru secvențele planificate pe mare. Toate navele participante vor ieși pe mare luni, 8 aprilie, pentru o săptămână în care își vor sincroniza toate eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor Exercițiului multinațional "Sea Shield 19".

Exercițiul NATO intervine după ce joia trecută Alianța Nord-Atlantică a aprobat un pachet de măsuri destinat să consolideze prezența sa în Marea Neagră, între care inițiative de îmbunătățire a instruirii forțelor maritime și a gărzilor de coastă ale Georgiei și Ucrainei, vizite în porturi, exerciții militare și intensificarea schimburilor de informații.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord anunțase anterior că își va intensifica acțiunile de supraveghere în regiunea Mării Negre, după incidentul naval din noiembrie trecut când gărzile de coastă ruse au deschis focul și au sechestrat trei nave ucrainene cu tot cei 24 de marinari aflați la bord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău