Rusia a lovit o termocentrală importantă din vestul Ucrainei

  • 20 Octombrie 2022 08:05
Rusia a lovit o termocentrală importantă din vestul Ucrainei

O rachetă rusească a lovit miercuri, 19 octombrie, o termocentrală importantă din Burștin, în vestul Ucrainei, a anunțat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onișciuk, citată de Reuters.

Termocentrala pe cărbune alimentează cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populația țării dinainte de război.

Într-o declarație video online, Onișciuk a precizat că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit.

Zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanșat de Rusia în februarie. Termocentrala de la Burștin mai fusese totuși lovită de patru rachete în 10 octombrie, a afirmat guvernatoarea.

Și omologul ei din regiunea Viniția, Serhi Borzov, a anunțat miercuri că rușii au atacat instalații energetice, dar nu a dat detalii despre lovituri.

La Kiev, apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete rusești, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

În regiunea Cernihiv, trei oameni au fost răniți în urma unor atacuri cu drone, conform unui oficial de rang înalt al președinției ucrainene.

Tot miercuri, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât patru rachete lansate de avioane rusești și zece drone kamikaze Shahed-136, de fabricație iraniană, au comunicat forțele aeriene ucrainene. Reuters reamintește că Iranul nu recunoaște că livrează drone Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna aceasta că 30% din centralele electrice ale țării sale au fost lovite de atacurile rusești. El a discutat cu oficiali cu funcții de conducere despre securitatea unităților de acest gen și despre posibilitatea ca sistemul energetic al Ucrainei să cedeze.

Andri Sadovi, primarul orașului Lvov din vestul Ucrainei, a arătat într-o declarație televizată că reparațiile la stațiile electrice avariate în ultimele zile vor dura câteva luni, iar până atunci, primăria a avertizat că până atunci s-ar putea produce pene de curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău