Rusia a înregistrat un nou record zilnic de infectări cu COVID-19 și de decese

  • 14 Octombrie 16:24
Rusia a înregistrat un nou record zilnic de infectări cu COVID-19 și de decese

Rusia a înregistrat joi un nou record zilnic de infectări și de decese asociate noului coronavirus, însă liderii de la Kremlin continuă să refuze să adopte în perioada imediat următoare măsuri de carantină la scară națională, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit bilanțului zilnic publicat de Guvernul rus, 31.299 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, precum și 986 de persoane decedate - un record de la începutul pandemiei.

Capitala Moscova rămâne cel mai afectat oraș din Rusia, cu 6.712 de cazuri noi și 72 de decese în 24 de ore, devansând al doilea oraș ca mărime al țării, Sankt Petersburg, care a raportat pentru același interval 2.345 de infectări și 67 de decese.

Reacționând în urma publicării acestor cifre, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a exclus încă o dată posibilitatea implementării unui lockdown la nivel național și a spus că autoritățile centrale preferă "să continue să explice oamenilor că trebuie să se vaccineze".

"Este iresponsabil să nu te vaccinezi. Acest virus ucide", a declarat Dmitri Peskov. Vaccinarea stagnează în Rusia, unde puțin peste 31% dintre rezidenți sunt vaccinați cu schemă completă, potrivit site-ului specializat Gogov, pe fondul neîncrederii populației ruse în autorități și în vaccinare.

Potrivit lui Dmitri Peskov, Rusia a dobândit mai multă experiență de la începutul pandemiei și "toată infrastructura medicală este mobilizată".

"Astăzi, avem mai multe tehnologii de tratament, mai multă monitorizare medicală și mai multe capacități de infrastructură", a adăugat el.

Oficialul rus consideră că autorităților din cele mai afectate regiuni le revine responsabilitatea de a implementa anumite restricții.

Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, consideră că situația actuală este cauzată "în primul rând de comportamentul populației și de vaccinarea insuficientă", în pofida disponibilității mai multor vaccinuri anti-COVID-19 produse pe plan intern.

"Sistemul de sănătate este supus unei presiuni serioase. Trebuie să remediem acest lucru prin eforturi comune", a adăugat ministrul Murașko, citat de agențiile de presă rusești, îndemnându-i totodată pe compatrioții lui să se vaccineze.

Potrivit lui Mihail Murașko, dacă restricții sanitare dure nu vor fi introduse cu rapiditate, "riscăm o creștere continuă" a infectărilor.

Rusia, țara cel mai grav afectată de pandemie din Europa, se confruntă cu o accelerare a epidemiei de COVID-19 de câteva săptămâni. Situația epidemiologică le îngrijorează pe autoritățile centrale, deși acestea au exclus posibilitatea de a introduce noi restricții sanitare, întrucât doresc să protejeze economia țării.

În plus față de rata mică de vaccinare a populației ruse, propagarea virusului a fost facilitată și de slaba respectare a gesturilor-barieră.

În total, 220.315 de persoane au murit de COVID-19 în Rusia din 7,8 milioane de persoane infectate, potrivit bilanțului oficial al autorităților de la Moscova. Însă bilanțul real este unul mult mai mare.

Institutul de statistică Rosstat, care utilizează o definiție mai largă în ceea ce privește decesele asociate noului coronavirus, afirmă că acest bilanț ar fi de peste 400.000 de decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,75
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:0,89 m/s
Tue
9
Wed
12
Thu
15
Fri
16
Sat
15

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău