Rusia a închis o zonă din apropierea strâmtorii Kerci pentru trageri

  • 19 Februarie 2019 15:31
Rusia a închis o zonă din apropierea strâmtorii Kerci pentru trageri

Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropierea strâmtorii Kerci - controlată de Rusia și care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov - pentru efectuarea unor trageri începând de luni până miercuri, informează agențiile de presă ucrainene Rbc.ua și DSNews.ua.

Tragerile au loc în partea de vest a golfului Temryuk, situat în apropiere de strâmtoarea Kerci, precizează Portalul militar ucrainean.

'Conform regulamentului maritim NAVAREA III 0184/2019, Rusia a închis o zonă din Marea Azov în apropiere de strâmtoarea Kerci pentru desfășurarea unor trageri în perioada 18-20 februarie 2019', conform unui comunicat oficial.

În weekend, potrivit portalului militar ucrainean, Rusia a desfășurat exerciții cu participarea unor unități radiotehnice în zona de la ieșirea din strâmtoarea Kerci și Marea Neagră. Acest exerciții au avut loc chiar în zona în care la sfârșitul lunii noiembrie a avut loc incidentul naval din Marea Neagră, când nave de patrulare rusești au deschis focul și au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje.

În același timp, Ministerul Apărării rus a indicat marți că Rusia a efectuat exerciții în Marea Neagră cu participarea navei cu rachete 'Orehovo-Zuevo' din cadrul Flotei ruse cu baza la Sevastopol (Crimeea) și a sistemelor de rachete de coastă de tip 'Bal'. A fost simulată o luptă prin lansări electronice de rachete asupra unor ținte pe mare și pe coastă.

Ucraina nu va permite ca Moscova să transforme Marea Azov într-un lac rusesc, a declarat marți președintele ucrainean Petro Poroșenko, care a subliniat că la fiecare întâlnire cu lideri străini cere comunității internaționale să ajute la eliberarea celor 24 de marinari ucraineni și a celor trei nave din captivitatea Rusiei, precum și să contribuie la asigurarea libertății de navigație în strâmtoarea Kerci și Marea Azov.

'Nu vom permite transformarea - subliniez - Mării noastre Azov într-un lac rusesc. Este foarte important să spunem acum că lumea manifestă solidaritate cu Ucraina', a adăugat Poroșenko, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai societății civile și personalități culturale inițiatorii unui apel către secretarul general al ONU, António Guterres, cu privire la implicarea organismelor internaționale în eliberarea marinarilor ucraineni sechestrați de Rusia. Moscova îi acuză de încălcarea apelor teritoriale rusești în largul Crimeii.

În discursul său din Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), președintele Consiliului European Donald Tusk, prezent marți la ceremoniile din Ucraina consacrate împlinirii a cinci ani de la mișcarea de contestare din Piața Independenței (Maidan Nezaliojnosti) din Kiev care a dus forțele prooccidentale la putere în 2014, a declarat că 'UE nu va tolera niciun fel de acte de violență în Marea Azov', potrivit Unian.

Referitor la ceremoniile de marți, agențiile de presă ucrainene au transmis că Ucraina marchează cinci ani de la începerea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Marea Azov a devenit o sursă de tensiune după ce Rusia a dat în exploatare în 2018 podul peste strâmtoarea Kerci, încercând să-și impună controlul asupra acestei mări interne a cărei utilizare în comun de către Kiev și Moscova este reglementată printr-un acord bilateral din 2003.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău