Rusia a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa Ucraina, potrivit ambasadorului Kievului la ONU

  • 13 Februarie 2019 11:25
Rusia a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa Ucraina, potrivit ambasadorului Kievului la ONU

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina, a declarat marți seara ambasadorul Kievului la Națiunile Unite, Vladimir Ielcenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, informează agenția de presă Unian, potrivit Agerpres.

În acest context, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a subliniat că în zonele controlate de separatiștii proruși în Donbas (estul ucrainean) se află în prezent 35.000 de rebeli, care acționează cu sprijinul a 2.100 de soldați ruși din armata regulată.

'Partea rusă propune o abordare foarte selectivă în privința aplicării acordurilor de la Minsk, punând accentul pe elementele politice în propria interpretare. Cu toate acestea, ea ignoră complet angajamentele sale în domeniile securității și umanitar', a afirmat oficialul ucrainean, în contextul în care Kievul și Occidentul acuză Moscova că-i sprijină cu forțe și armament pe rebelii separatiști din estul Ucrainei, ceea ce partea rusă neagă.

Conform situației de la începutul lunii februarie, unitățile militare proruse în Donbas dispuneau de un efectiv de 496 de tancuri de luptă (comparabil cu arsenalele unor țări precum Germania, Franța sau Indonezia), de 938 de vehicule blindate (similar cu capacitățile Peru și Kuweit), de 128 lansatoare de rachete multiple (cu câteva mai puțin decât Indonezia), de 776 sisteme de artilerie, inclusiv artileria autopropulsată (tot atâtea cât au țări precum Kazahstanul sau Etiopia), a indicat Ielcenko.

Potrivit acestuia, forța armată de 35.000 de persoane a rebelilor din Donbas este sprijinită de 2.000 de militari din armata regulată rusă, în principal în poziții-cheie, dintre care mulți au experiența luptelor din Siria.

Numărul total al efectivelor grupului de atac de-a lungul graniței ruso-ucrainene (inclusiv în imediata vecinătate a teritoriilor ocupate din Donbas și Crimeea) se cifrează la 87.750 de militari ruși, susține șeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU.

Anterior, șeful Departamentului pentru relații cu presa din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, Aleksei Cernobai, declarase pentru Unian că Rusia a desfășurat cel puțin 28 de batalioane tactice în apropiere de frontiera cu Ucraina, grupuri formate din militari angajați prin contract și echipați cu arme moderne.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate consacrate situației din Ucraina, un responsabil ONU și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de progrese în situația din estul ucrainean, în special din cauza nerealizării acordurilor de la Minsk, conform Xinhua. 'La patru ani de la adoptarea lor, acordurile de la Minsk rămân singurul cadru convenit pentru o pace negociată în estul Ucrainei', a subliniat Miroslav Jenca, asistentul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, adăugând că, deși eforturile diplomatice ale țărilor din formatul Normandia (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) continuă, prevederile acordurilor de la Minsk rămân în mare măsură neimplementate, inclusiv securitatea și apectele politice cheie.

Negocierile par să fi pierdut din elan, a constatat oficialul ONU, potrivit căruia conflictul din estul Ucrainei nu este nici latent, nici înghețat. 'Este un conflict în inima Europei care continuă să facă victime', a ținut să atragă agenția Miroslav Jenca, indicând că, deși s-a produs o diminuare generală a violenței, există în continuare victime și distrugeri. Potrivit datelor ONU, peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflictul declanșat în 2014 în estul Ucrainei, în timp ce aproximativ 1,5 milioane de persoane rămân strămutate pe plan intern.

Cu acest prilej, ONU a subliniat necesitatea de a respecta pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele granițelor sale recunoscute pe plan internațional. 'Îndemnăm încă o dată toate părțile să demonstreze voința politică necesară pentru a asigura încheierea cât mai rapidă a conflictului și pentru a contribui la instaurarea păcii și stabilității în toată Ucraina', a declarat oficialul ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău