Rusia, Ucraina și UE au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze naturale

  • 27 Septembrie 2015 14:21
Rusia, Ucraina și UE au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze naturale

Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană (UE), reunite la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra livrărilor de gaze naturale, suspendate de la 1 iulie, a anunțat vineri seara vicepreședintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, relatează AFP.

"Reușită majoră: protocolul cu privire la livrarea de gaze (naturale) a fost parafat" între Rusia, Ucraina și UE, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Sefcovic, care a mediat reuniunea trilaterală, la Bruxelles.

Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak și omologul său ucrainean Vladimir Demcișîn au ajuns vineri la un acord în vederea livrării de gaze naturale către Kiev pentru această iarnă, după luni de negocieri dure, relatează DPA.

Ucraina, care se confruntă cu dificutăți financiare, depinde puternic de livrările de enrgie provenind din Rusia și este, totodată, o țară de tranzit-cheie pentru livrările către Occident. UE a mediat negocierile între cele două părți, pe fundalul conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

"Este un pas crucial în vederea asigurării Ucrainei cu suficiente gaze naturale în această iarnă și cu privire la faptul că nu vor exista amenințări la adresa unui tranzit continuu, sigur și fiabil de gaze naturale din Rusia către UE", a declarat Sefcovic după cinci ore de negocieri la Bruxelles.

La întâlnire au lau parte, de asemenea, directorii gigantului energetic rus Gazprom și furnizorului ucrainean Naftogaz.

Potrivit acordului, Ucraina va plăti un preț redus, de 232 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, pentru livrări începând de la 1 octombrie și până la 31 martie. Prețul este redus față de cel prevăzut de contract - 251 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, a precizat Sefcovic. Diferența provine de la o scădere a taxelor aferente exporturilor rusești.

Ucraina s-a angajat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale în vederea stocării lor subterane, în octombrie, a precizat comisarul european, adăugând că Guvernul de la Kiev a deblocat suma de 500 de milioane de dolari pentru Naftogaz în acest scop.

Comisia Europeană s-a angajat, la rândul ei, să ajute la organizarea finanțării necesare a achizițiilor Ucrainei de gaze naturale pentru această iarnă, prin intermediul unor "instituții financiare europene și internaționale", a anunțat CE într-un comunicat.

Gazprom s-a angajat, de asemenea, să renunțe la clauza din contractul încheiat cu Naftogaz în 2009 potrivit căreia compania ucraineană era obligată să plătească pentru un anumit volum de gaze naturale indiferent dacă le primea sau nu.

"Negocierile au fost dificile", a declarat Novak vineri, după negocieri.

Rusia a sistat în iulie livrările de gaze naturale către Ucraina, după un prim eșec al celor părți de a ajunge la un acord. Moscova și Kievul s-au înfruntat în trecut pe tema prețurilor livrărilor energetice și unor facturi neplătite.

Demcișîn a declarat că noile "condiții comerciale sunt acceptabile pentru partea ucraineană", dar a adăugat că este necesară finalizarea "altor proceduri" înainte de încheierea oficială a afacerii. Niciuna dintre părți nu a oferit detalii suplimentare în acest sens.

Ucraina are nevoie să-și umple rezervoarele cu aproximativ 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a ajunge fără probleme în martie, la sfârșitul iernii, potrivit Comisiei.

Relațiile dintre Moscova și Kiev se află la cel mai scăzut nivel istoric, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea și din cauză că susține rebeliunea separatiștilor proruși în regiunile Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei.

Sursa: mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău