Rusia: Director de teatru DEMIS din cauza unui spectacol

  • 30 Martie 2015 22:04
Rusia: Director de teatru DEMIS din cauza unui spectacol

Directorul unui teatru din Siberia a fost demis din cauza unei montări scenice a operei „Tannhauser” de Richard Wagner care a deranjat Biserica Ortodoxă Rusă și a generat o serie de manifestații de protest, relatează Agerpres.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a demis duminică pe directorul Teatrului de Stat din Novosibirsk, Boris Mezdritch, explicând că „operele realizate cu bani de la stat...nu ar trebui să creeze o divizare a societății” sau să ducă la „manifestații de masă, discursuri, acțiuni în justiție sau adunări”. Nemulțumirile au fost legate de faptul că, în spectacolul de la Novosibirsk, Isus este prezentat drept personajul unui film erotic turnat de cavalerul Tannhauser, motiv pentru care s-a afirmat că „profanează un simbol respectat de creștini”.

Premiera spectacolului a avut loc în luna decembrie, însă scandalul a izbucnit în februarie, după o plângere formulată de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe din regiune. Parchetul a apreciat că montarea „profanează public” un simbol religios, însă autoritățile de resort au decis în final neînceperea urmăririi penale. Biserica a continuat totuși să facă presiuni asupra teatrului, iar duminică s-au adunat aproape 1.000 de persoane la Novosibirsk pentru a protesta împotriva noii versiuni a operei lui Wagner.

Insultele la adresa sentimentelor religioase ale credincioșilor constituie un delict în Rusian și poate duce la o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

În 2012, membrele grupului Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru „huliganism” și „incitare la ură religioasă” după ce au „profanat” o biserică cu o „rugăciune punk” împotriva președintelui Vladimir Putin, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău