Rusia, condamnată în dosarul școlilor cu predare în limba română din transnistria

  • 19 Octombrie 2012 15:45
Rusia, condamnată în dosarul școlilor cu predare în limba română din transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă în dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană care au denunțat în 2004 presiunile autorităților separatiste.

Printr-o hotărâre făcută publică astăzi, CEDO a constatat violarea dreptului la educație de către Federația Rusă. În același timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educație în cauza dată. Curtea acordă cu titlu de prejudicii morale reclamanților 1 milion și douăzeci de mii Euro și 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare.

Cei 170 de reclamanți sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuitori ai regiunii transnistrene. Cauzele au fost expediate în 2004 și respectiv 2006 de către părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina și Grigoriopol și vizează încălcări ale drepturilor acestora la educație, la viața privată, precum și ale dreptului la nediscriminare.

Două dosare au fost înregistrate în toamna anului 2004, iar al treilea dosar a fost expediat în primăvara anului 2006.

Este o hotărâre crucială, a comentat ministrul adjunct al justiției, Vladimir Grosu, hotărârea CEDO. Potrivit acestuia, Curtea a confirmat încă o dată că Rusia controlează efectiov acest teritoriu. El și-a exprimat speranța că în urma acesteia, situația școlilor cu predare în grafie latină se va îmbunătăți, dar nu a exclus și presiuni din partea autorităților din stânga Nistrului asupra reclamanților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău