Rudele victimelor atacurilor Hamas din Israel au dat în judecată Qatarul pentru finanțarea terorismului

  • 09 Iunie 2021 18:26
Rudele victimelor atacurilor Hamas din Israel au dat în judecată Qatarul pentru finanțarea terorismului

Rudele victimelor atacurilor din Israel au dat în judecată bănci și organizații din Qatar pentru finanțarea mișcării islamiste Hamas, relatează miercuri dpa, citat de AGERPRES.

Douăzeci și patru de familii solicită în instanță echivalentul a peste 300 de milioane de dolari în daune, după cum a confirmat miercuri la Tel Aviv organizația de apărare a drepturilor civile Shurat HaDin.

Organizația a făcut o plângere în numele familiilor la tribunalul districtual din Ierusalim.

Cei 130 de reclamanți acuză bănci și organizații caritabile că le plătesc bani teroriștilor din aripa militară a Hamas și din organizația Jihadul Islamic, finanțând astfel atacuri teroriste, potrivit Shurat HaDin.

Organizația a acuzat și tirul masiv cu rachete al grupurilor islamiste din Fâșia Gaza spre Israel din timpul conflictului armat în mai.

"Dacă statul Israel nu poate preveni finanțarea terorismului palestinian de către Qatar, atunci victimele terorismului vor acționa pentru a preveni acest lucru", a declarat președintele Shurat HaDin, Nitsana Darshan-Leitner, citată într-un comunicat.

Qatarul menține relații bune cu Hamas, care controlează Fâșia Gaza, în timp ce UE, Israel și SUA clasifică Hamas drept organizație teroristă.

Qatarul efectuează cu regularitate plăți de mai multe milioane de dolari în Fâșia Gaza în beneficiul familiilor sărace și al programelor ONU. Aceste plăți sunt criticate în Israel, acuzând că în cele din urmă banii ajută Hamas.

Israelul a impus o blocadă asupra Fâșiei Gaza în urmă cu peste zece ani, care este susținută de Egipt. Ambele țări justifică măsură prin urmărirea intereselor lor de securitate.

Shurat HaDin a mai câștigat un caz similar într-un tribunal israelian. Un purtător de cuvânt al organizației și-a exprimat optimismul că reclamanții vor primi bani în eventualitatea unei victorii. Pârâții din acest dosar sunt entități comerciale, ale căror conturi și proprietăți pot fi blocate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău