Rosatom: Cei cinci angajați care au murit în explozia de săptămâna trecută în Rusia testau ''arme noi''

  • 12 August 2019 18:35
Rosatom: Cei cinci angajați care au murit în explozia de săptămâna trecută în Rusia testau ''arme noi''

Agenția nucleară rusă Rosatom a declarat luni că cei cinci specialiști care au murit în explozia survenită joia trecută pe o platformă de lansare a rachetelor nucleare din Marele Nord lucrau la "noi arme" și a promis că va continua testele "până la sfârșit", informează France Presse, preluat de Agerpres.

Experți americani au estimat că accidentul, pe care autoritățile ruse l-au recunoscut abia sâmbătă ca fiind unul cu caracter nuclear, ar putea fi legat de teste ale rachetei de croazieră "Burevestnik", una dintre noile arme "invincibile" lăudate de președintele Vladimir Putin la începutul anului.

Rosatom a adus un omagiu luni celor cinci membri ai personalului său care au murit în explozie, afirmând că dorește să "continue activitatea asupra noilor tipuri de arme, care va fi dusă la bun sfârșit indiferent de circumstanțe".

Potrivit Rosatom, specialiștii săi ofereau expertiză de inginerie și asistență tehnică pentru "sursa de energie izotopică" a motorului rachetei care a provocat explozia, ce s-a produs pe o "platformă maritimă" și care a aruncat mai mulți angajați în mare.

Imediat după accident, Ministerul Apărării a declarat doar că incidentul a avut loc în timpul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid", fără a preciza că accidentul a implicat combustibil nuclear. Apoi a dat asigurări că ''nu există nicio contaminare radioactivă'', dar primăria unui oraș din apropierea bazei a anunțat că a înregistrat o ușoară creștere a radioactivității înainte de a-și retrage comunicarea.

Experții au legat accidentul de testele la "Burevestnik", o rachetă cu propulsie nucleară, dezvăluită cu mare pompă de Vladimir Putin în luna februarie, dar a cărei dezvoltare nu a fost încă finalizată, potrivit specialiștilor. Având ''o rază de acțiune nelimitată'', potrivit președintelui, aceasta ar fi capabilă să facă față aproape tuturor sistemelor de interceptare.

Platforma, care datează din 1954 și este specializată în testarea de rachete ale flotei ruse, inclusiv a rachetelor balistice, este situată în apropierea localității Nionoksa, în Marele Nord, la aproape 1.000 de kilometri nord de Moscova.

Orașul închis Sarov, situat la aproape 400 de kilometri est de Moscova, care găzduiește principalul centru rus de cercetare nucleară, a decretat duminică o zi de doliu, iar cei cinci specialiști uciși vor fi decorați postum după funeraliile de luni.

Cunoscut sub numele de cod "Arzamas-16" în timpul Războiului Rece, centrul din Sarov se află la originea primelor arme nucleare ale Uniunii Sovietice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău