Românii celebrează astăzi Dragobetele, sărbătoarea iubirii, care marchează simbolic și începutul primăverii

  • 24 Februarie 2020 11:53
Românii celebrează astăzi Dragobetele, sărbătoarea iubirii, care marchează simbolic și începutul primăverii

Românii celebrează astăzi Dragobetele, sărbătoarea iubirii, care marchează simbolic și începutul primăverii. Ca și Sfântul Valentin, din tradiția occidentală, sărbătorit cu zece zile înainte, Dragobetele este legat de renașterea naturii, iar în lumea satului fetele și băieții se întâlnesc și se sărută, pentru ca dragostea lor să țină tot anul.

În tradiția populară sărbătorii i se mai spune și "cap de primăvară", pentru că marchează începutul unui nou anotimp, când natura renaște, ursul iese din bârlog, păsările își caută perechea și își fac cuiburi, iar omul trebuie să participe la bucuria naturii. În unele legende populare, Dragobetele este numit și Năvalnicul, un flăcău chipeș și iubăreț, care le făcea pe tinerele fete să își piardă mințile. Este considerat un zeu al dragostei și al iubirii, precum Cupidon în mitologia romană sau Eros în cea greacă.

Unii etnologi spun că sărbătoarea își are rădăcinile în tradiții dacice, alții în obiceiuri slave. În lumea satului românesc, Dragobete era sărbătorit în preajma zilelor babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Băieții și fetele se întâlneau și petreceau, își promiteau să rămână împreună până la primăvara următoare sau se puneau la cale viitoarele căsătorii. Ca și altă dată, de Dragobete este și ziua celor care se numesc Draga, Drăguța, Dragoș sau Drăgan.

 

Sursa: Radio România Actualități

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău