Românii ar putea călători fără viză în Canada

  • 05 Aprilie 2016 11:31
Românii ar putea călători fără viză în Canada

Așteptarea autorităților de la București pentru introducerea, într-un orizont de timp cât mai scurt, a cetățenilor români în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei a fost exprimată, miercuri, la Ottawa, de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță, informează Ministerul de Externe de la București.Secretarul de stat Ioniță…

Așteptarea autorităților de la București pentru introducerea, într-un orizont de timp cât mai scurt, a cetățenilor români în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei a fost exprimată, miercuri, la Ottawa, de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță, informează Ministerul de Externe de la București.

Secretarul de stat Ioniță a avut o rundă de consultări bilaterale la Ministerul canadian al Afacerilor Globale și la Ministerul canadian al Apărării Naționale.

„Secretarul de stat pentru afaceri strategice a ridicat problematica vizelor canadiene pentru cetățenii români, evidențiind importanța eliminării acestui impediment cât mai curând posibil, astfel încât toți cetățenii români să valorifice, similar celorlalți cetățeni europeni, oportunitățile pe care le va genera – în plan bilateral și al schimburilor comerciale UE-Canada – viitoarea semnare a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător. Oficialul român a exprimat așteptarea autorităților de la București pentru introducerea, într-un orizont de timp cât mai scurt, a cetățenilor români în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei (eTA), de natură să conducă la realizarea deplină, în orizontul de timp apropiat, a obiectivului comun împărtășit de România, Canada și Uniunea Europeană de ridicare completă a regimului vizelor canadiene pentru cetățenii români”, a informat MAE, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Programul consultărilor a inclus, la Ministerul Afacerilor Globale, întrevederi cu ministrul adjunct Daniel Jean, precum și cu secretarul de stat pentru securitate internațională Mark Gwozdecky.

O altă temă abordată a vizat principalele evoluții din vecinătatea Alianței, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre, și modalitățile avute în vedere de cele două state pentru promovarea obiectivelor de securitate în pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia. Cele două părți au exprimat opinii convergente privind necesitatea ca reuniunea din capitala poloneză, din vara acestui an, „să marcheze decisiv procesul de adaptare a NATO, pe termen lung, la noile amenințări de securitate”.

„Convorbirile dintre secretarul de stat Daniel Ioniță și ministrul – adjunct al Apărării John Foster s-au concentrat asupra cooperării bilaterale militare și în cadrul NATO. Oficialul român a exprimat aprecierea autorităților române pentru prezența sporită a forțelor armate canadiene în România și în regiunea Mării Negre, în cadrul exercițiilor comune de instruire și antrenament cu participare aliată, și interesul pentru intensificarea acestei cooperări în contextul măsurilor privind implementarea Planului de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție a NATO (Readiness Action Plan). Au fost abordate provocările la adresa securității euro-atlantice, fiind subliniată, în acest context, necesitatea unei abordări echilibrate a NATO față de provocările de securitate din sudul și estul Alianței”, a precizat MAE.

Cele două părți au discutat și despre stadiul și perspectivele de dezvoltare a relațiilor româno-canadiene în cadrul NATO, OSCE și al Organizației Internaționale a Francofoniei, dar și despre amplificarea relațiilor economice și comerciale, având în vedere evoluțiile pozitive ale economiei românești, avantajele competitive oferite de piața românească, dar și perspectiva finalizării Acordului Economic și Comercial cuprinzător UE – Canada.

De asemenea, au fost evidențiate posibilitățile de dezvoltare a cooperării militare și de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău