Românii, care pleacă mai mult de 6 luni din țară, trebuie sa treacă pe la ANAF

  • 02 August 2016 08:59
Românii, care pleacă mai mult de 6 luni din țară, trebuie sa treacă pe la ANAF

Romanii care pleaca in afara tarii mai mult de jumatate de an trebuie sa treaca mai intai pe la ANAF, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial.

De asemenea, Fiscul trebuie sa afle si situatia strainilor care raman în România cel puțin 6 luni.

Pe scurt, e vorba de o masura ce reglementeaza unele aspecte legate de rezidenta fiscala, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de consultantul Adrian Benta.

Potrivit art. 59 din Codul Fiscal, cetatenii romani ce pleaca din tara pentru o perioada mai mare de 183 zile (adica mai mult de 6 luni) au obligatia sa notifice ANAF cu cel putin 30 zile inainte de plecare pentru stabilirea rezidentei fiscale. Aceeasi obligatie o au si strainii ce intentioneaza sa ramana in Romania cel putin jumatate de an.

"Per ansamblu, odata ce persoana fizica are stabilita rezidenta intr-un stat, acel stat este in masura sa stabileasca impozitarea persoanei fizice, fara ca aceasta rezidenta fiscala sa afecteze cetatenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetatenie", potrivit consultantului Adrian Benta.

Cei vizati de masura trebuie sa depuna la Fisc chestionarele completate in dublu exemplar (modelele pot fi gasite aici), care pot fi aduse personal la unitatea ANAF de care apartine contribuabilul sau trimise prin posta cu confirmare de primire.

Acestea se semneaza de angajatii Fiscului, iar un exemplar e trimis inapoi contribuabilului.

Pentru stabilirea rezidentei fiscale se au in vedere mai multe criterii cum ar fi:

stabilirea persoanei fizice intr-un stat pentru o perioada mai mare de 183 zile; detinerea unui domiciliu intr-un stat; detinerea unei locuinte permanente intr-un stat; analiza centrelor intereselor vitale ale persoanei fizice (e vorba de analizarea relatiilor sale personale si economice).

Actul normativ ar fi trebuit publicat in luna ianuarie 2016, "caz in care s-ar fi simplificat toate procedurile privind obligatia cetatenilor romani din strainatate de a plati contributii si taxe catre statul roman", mai arata Adrian Benta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău