România va produce propriile muniții pentru Patriot. Rachetele Skyceptor produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați

  • 03 August 2023 10:11
România va produce propriile muniții pentru Patriot. Rachetele Skyceptor produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați

România își va produce singură muniția pentru Patriot. Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, a confirmat pentru DefenseRomania că s-au făcut pași în vederea începerii în România a producerii rachetelor interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot.

Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon a confirmat că Raytheon și Electromecanica Ploiești au semnat un al doilea Memorandum în ceea ce privește producția de rachete interceptoare Skyceptor în România.

Anunțul vine în contextul războiului brutal, ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei, invazie care a arătat, printre altele, importanța producției de muniție pe plan local în condiții de război.

„Acum 18 luni am semnat un Memorandum cu Electromecanica pentru producția de Skyceptor în România. În această după-amiază (n.r. 01.08.2023), Raytheon, Guvernul României și Electromecanica au semnat al doilea memorandum de înțelegere pentru producția de rachete SkyCeptor în România.

Această înțelegere marchează continuarea unui parteneriat de lungă durată între cele trei părți. Odată cu semnarea ei, Raytheon și Electromecanica vor începe să proiecteze și să construiască împreună unitatea de producție care va fabrica rachetele SkyCeptor.

De asemenea, memorandumul reprezintă o consolidare a relației de cooperare pe care Raytheon o are atât cu Guvernul României, cât și cu industria locală de apărare. Raytheon își propune ca, alături de clienții companiei, să identifice oportunități care să contribuie la întărirea nivelului de cunoștințe și capabilități al bazei industriale a țărilor în care este prezent”, precizează Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

Rachetele Skyceptor pentru Patriot vor fi produse în România la Electromecanica Ploiești. Viziunea Raytheon e globală însă, toți cei 19 operatori ai Patriot putând achiziționa rachetele produse la Ploiești

„Suntem pe un drum foarte bun”, a mai precizat oficialul Raytheon, în exclusivitate pentru DefenseRomania, adăugând că gigantul american lucrează intens pentru a transfera tehnologie și a oferi suport tehnic în vederea realizării acestui obiectiv, de a produce rachete Skyceptor în România.

„Avem un sprijin impresionant din partea Ministerului Economiei și a ROMARM”, mai precizează Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

Cel mai probabil în faza inițială componente ale Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră. 

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele. 

„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a conchis Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău