România va găzdui structuri NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina

  • 11 Iulie 08:19
România va găzdui structuri NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina

Liderii celor 32 de state membre ale NATO au aprobat ieri, 10 iulie, prin Declarația finală a Summitului de la Washington la 75 de ani de la fondarea Alianței, planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, cu un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României, precum și un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea poziției de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina, transmite Calea Europeană.

Liderii NATO au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România, scrie sursa citată

Am decis să înființăm Misiunea NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU) pentru a coordona furnizarea de echipamente militare și de instruire pentru Ucraina de către aliați și parteneri. Scopul său este de a plasa asistența de securitate pentru Ucraina pe o bază durabilă, asigurând un sprijin sporit, previzibil și coerent”, se arată în declarația finală andosată de liderii euro-atlantici.

NSATU, care va opera în statele aliate, va sprijini autoapărarea Ucrainei în conformitate cu Carta ONU.

De asemenea, în conformitate cu dreptul internațional, NSATU nu va face din NATO o parte la conflict. Misiunea sa va sprijini transformarea forțelor de apărare și de securitate ale Ucrainei, permițând integrarea ulterioară a acesteia în NATO.

Am convenit, de asemenea, asupra unei promisiuni financiare care să ajute Ucraina să construiască o forță capabilă să învingă agresiunea rusă în prezent și să o descurajeze în viitor. Am convenit că 40 de miliarde de euro reprezintă o bază minimă în următorul an și pentru a asigura prevalența unei finanțări durabile pentru Ucraina”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, în timp ce acest sprijin era inclus într-o anexă la declarația finală.

Stoltenberg a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu este o „chestiune de dacă, ci de când”, după ce paragraful 16 al Declarației de la Washington statuează că „viitorul Ucrainei este în NATO” și că aliații vor sprijini Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

Acum un an, la summitul de la Vilnius, liderii euro-atlantici au lansat Consiliul NATO-Ucraina și au luat decizia că vor invita Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică atunci când „aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.

În declarația finală a summitului de la Washington, liderii NATO au proclamat sprijinul lor pentru „calea ireversibilă” a Ucrainei „către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO, o transformare diplomatică superioară a declarațiilor de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

Deciziile asumate prin Declarația de la Washington și prin declarația Consiliului NATO – Ucraina, care va fi adoptată astăzi, „constituie o punte către aderarea Ucrainei la NATO”, au consemnat liderii euro-atlantici.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău