România va acorda un împrumut de 150 de MILIOANE de euro R. Moldova

  • 22 Septembrie 2015 18:12
România va acorda un împrumut de 150 de MILIOANE de euro R. Moldova

România va acorda un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro R. Moldova, au anunțat marți, 22 septembrie, premierii Victor Ponta și Valeriu Streleț după ședința comună de guvern care a avut loc la stațiunea Neptun de pe litoralul românesc.

În cadrul reuniunii, au fost aprobate mai multe acte care prevăd sprijin pentru Republica Moldova în mai multe domenii.

Pe agenda ședinței comune a  celor două guverne care a durat aproximativ două ore au figurat mai multe proiecte de colaborare în diferite domenii, inclusiv financiar, energie și infrastructură. Cel mai important anunț făcut după ședință a fost intenția României de a acorda un împrumut de 150 de milioane de euro pe un termen de 5 ani cu o rată a dobânzii de 1,5%. Valeriu Streleț a precizat că în acest an Chișinăul va primi 60 de milioane de euro și banii vor fi utilizați pentru proiecte investiționale.

”Republica Moldova nu intenționează să consume acești bani pe domenii neproductive. Noi avem intenția să reanimăm proiecte investiționale, care au fost temporar suspendate pe motivul absenței suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică și condiționări de reforme”, a declarat Valeriu Streleț.

La ședință s-a discutat și despre sporirea investițiilor românești în Republica Moldova, iar Victor Ponta a anunțat că există scrisori de intenție din partea unor companii mari din domeniul energetic pentru ca acestea să participe la privatizările din Republica Moldova.

A fost aprobată și deschiderea unei filiale a ICR Chișinău în satul Copăceni, localitatea de baștină a scriitorului român Adrian Păunescu. Victor Ponta a anunțat că în curând vor începe lucrările de construcție a podului de la Ungheni, iar SMURD ar putea fi extins la Chișinău și pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul unui proiect transfrontalier, finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, România va mai aloca 5 milioane de euro pentru reparația grădinițelor.

Cele două guverne au convenit că România va finanța proiecte de interconectare energetică din contul grantului de 100 de milioane de euro semnat în 2010. Aceste proiecte sunt foarte importante pentru securitatea Republicii Moldova, a punctat Victor Ponta.

”Această interconectare este un proiect strategic la care deja am avansat prin gazoductul de la Iași-Ungheni, dar pe care trebuie să le ducem mai departe în perioada următoare, în așa fel încât Republica Moldova să atingă ceea ce România a reușit deja și, anume, un tip de independență energetică, care să o scutească de șantaj politic prin intermediul energiei”, adeclarat Victor Ponta.

Cei doi premieri au convenit ca viitoarea ședință comună a celor două guverne să fie organizată în Republica Moldova.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău