România va achiziționa rachete de la companii franceze

  • 25 August 2017 10:09
România va achiziționa rachete de la companii franceze Sursa: Mediafax

Prezența președintelui francez în România a oferit ocazia semnării mai multor acorduri.

Între acestea, o declarație de intenție privind cooperarea româno-franceză pe subiecte de interes comun, o declarație între compania de elicoptere Airbus și IAR Brașov privind extinderea contractului de exclusivitate și un memorandum privind achiziția de rachete de la companii franceze.

Profesorul universitar Mircea Coșea a făcut o analiză, la Radio România Actualități, a vizitei președintelui francez.

Invitat în emisiunea "Agenda globală", el a remarcat lipsa unui element pe care îl consideră esențial pentru relația militară dintre cele două părți.

Mircea Coșea: "Achiziția de armament are o componentă pe care noi o folosim foarte puțin - aceasta se cheamă offset.

Offset-ul înseamnă transmiterea în țara cumpărătoare a unei părți prin tehnologie, a unor licențe, în așa fel încât țara cumpărătoare, în speță România astăzi, să poată crea locuri de muncă, să poată să beneficieze de o tehnologie modernă, să poată, la rândul ei, să aducă o contrapondere la cheltuielile pe care le face.

N-am observat așa ceva, nu știu dacă ele se vor desfășura sau nu în această notă în viitor, dar eu consider că esențial pentru România este ca această obligativitate de a cheltui 2 % din PIB să fie măcar în proporție de 25 sau 30 % folosită în interesul bugetului României prin offset."

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău