România trimite 45 de militari în Africa sub egida unei misiuni europene conduse de Franța

  • 17 Iunie 2021 15:09
România trimite 45 de militari în Africa sub egida unei misiuni europene conduse de Franța

România va contribui cu 45 de militari la Takuba Task Force din Mali, un grup operativ al Uniunii Europene condus de Franța cu scopul de a consilia, asista și însoți forțele armate maliene, în coordonare cu partenerii G5-Sahel și cu alți actori internaționali de pe teren. Decizia, a fost salutată de ministrul francez al apărării, Florence Parly, transmite caleaeuropeana.ro.

“Mobilizarea europenilor în Sahel continuă: România va desfășura 45 de soldați în cadrul Takuba, grupul operativ care reunește forțele speciale europene pentru a desfășura operațiuni de combatere a terorismului alături de armatele maliene. Mulțumim prietenilor noștri români pentru angajamentul lor”, a scris Parly, pe Twitter, potrivit sursei citate.

Decizia a fost aprobată de Parlamentul României ca urmare a unei scrisori din partea președintelui Klaus Iohannis. Misiunea va fi finanțată din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Senatorii și deputații au aprobat proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României cu forțe, mijloace și echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franței, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021, informează Agerpres.

S-au înregistrat 346 de voturi pentru, două voturi contra și două abțineri.

Totodată, decizia a fost motivată prin faptul că ”participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită țării noastre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în relația cu Franța”.

Grupul operativ Takuba a fost creat printr-o declarație politică emisă la 27 martie 2020 de guvernele Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Franței, Germaniei, Mali, Nigerului, Țărilor de Jos, Norvegiei, Portugaliei, Suediei și Regatului Unit. Scopul este acela de a combate grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso.

Forța operațională va consilia, asista și însoți forțele armate maliane, în coordonare cu partenerii G5-Sahel și cu alți actori internaționali de pe teren, inclusiv cu misiunea ONU MINUSMA, precum și cu misiunile Uniunii Europene în Mali și Niger.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău