România solicită Ucrainei să reexamineze Legea învățământului

  • 09 Septembrie 2017 18:38
România solicită Ucrainei să reexamineze Legea învățământului

Autoritățile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învățământului, votată acum patru zile de Parlamentul de la Kiev, lege care limitează drastic învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale.

La o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la București Oleksandr Bankov, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a cerut ca țara vecină să respecte angajamentul asumat de a permite etnicilor români să învețe în limba română. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, după o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, Pavlo Klimkin, că situația ar putea fi rezolvată numai la o întâlnire a miniștrilor educației din cele două state, scrie romania-actualitati.ro.

Teodor Meleșcanu: Sperăm cât mai rapid să ajungem la o soluție care să asigure continuarea predării în limba română în întregul proces educațional din Ucraina. În aceste zile, se află și domnul secretar de stat Micula la Kiev, tocmai pentru a discuta probleme legate de situația minorităților  din cele două țări și va încerca, sunt convins, să clarifice anumite aspecte. Dar cred că cea mai bună soluție este să avem o discuție directă și foarte aplicată în legătură cu curricula, cu materiile care se vor preda într-o limbă sau alta, astfel încât să ne asigurăm că cetățenii care vorbesc limba română, indiferent că provin din Republica Moldova sau din România, să aibă în continuare posibilitatea de a-și continua studiile și în limba maternă.

Din opoziție, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a cerut guvernului să declanșeze o ofensivă diplomatică pentru a asigura dreptul românilor din Ucraina de a studia în limba maternă.

Ludovic Orban: Guvernul are obligația să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât și către partenerii noștri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la Uniunea Europeană. Noi nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetățenii români, cerem doar să se aplice același tratament pe care îl oferim noi ca stat cetățenilor români de naționalitate ucraineană care trăiesc în România.

Conform datelor ultimului recensamânt din anul 2001, efectuat în Ucraina, 258 de mii de personane s-au declarat moldoveni, iar 150 de mii de persoane s-au declarat români. Aceștia trăiesc risipiți de istorie în trei regiuni ale Ucrainei: Cernăuțiul, Transcarpatia și Odessa. Împreună ar constitui al treilea grup etnic din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău