România se pregătește să primească primele F-16 norvegiene

  • 01 Mai 2023 11:22
România se pregătește să primească primele F-16 norvegiene

Forțele Aeriene Române se pregătesc să primească anul aceste primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia, scrie defenseromania.ro.

Amintim că generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, în podcastul de luna trecută a Ministerului Apărării, a făcut și el referire la livrările F-urilor norvegiene.

„Noi credem că în acest an, urmat de 2024, vom avea livrările pentru aceste aeronave. Am folosit termenul credem că deoarece dependența nu e doar pe relația România - Norvegia.

Lumea trebuie să știe că un avion de acest nivel e un produs foarte complex care are nu doar elementele fizice de zbor ci și de software care trebuie puse la curent cu realitățile românești. Acest soft trebuie updatat astfel încât să fie armonizat cu realitățile noastre. Iar acest lucru se face de partea a treia, guvernul SUA care încredințează un contract Lockheed Martin în acest sens”.

Între timp România și-a conturat planul pentru achiziția de F-35 Lighting II, avioane de generația a V-a. Astfel, achiziția de F-35 e preconizată după 2030, când resursa avioanelor F-16 se apropie de final. Decidenții au subliniat de mai multe ori faptul că achiziția de F-16 second hand reprezintă o tranziție către F-35.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău