România salută faptul că forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, iar aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei

  • 01 Iulie 2022 16:58
România salută faptul că forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, iar aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a declarat vineri, în cadrul mesei rotunde "Black Sea Security Summit", că România salută faptul că forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, iar aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei, informează Agerpres.

"În urmă cu 120 de zile, Federația Rusă a decis să atace în mod brutal o țară pașnică, independentă și suverană. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat crize multiple. Un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiați, atacuri împotriva civililor și începutul unei crize alimentare. (...) În primele zile ale invaziei ruse asupra Ucrainei, unul dintre primele obiective ale Rusiei a fost să cucerească Insula Șerpilor, situată la 25 de mile de țărmul românesc. Insula Șerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina. Suntem foarte bucuroși că, potrivit ultimelor informații, insula este din nou în mâinile Ucrainei. Suntem foarte preocupați aici, la Marea Neagră, de amenințările pe care le reprezintă minele. România, Bulgaria, Turcia sunt foarte preocupate de efortul de a contracara acest pericol. Ieri, o mină a fost distrusă lângă Varna, de către forțele navale bulgare", a precizat aceasta.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polishchuk, a declarat că Rusia este gata să facă compromisuri atunci când vede că lumea liberă "nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispusă să acționeze și să lupte, nu doar să vorbească".

"Agresiunea Rusiei a întâmpinat o puternică rezistență. Kremlinul este gata să facă compromisuri când vede că lumea liberă nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispus să acționeze și să lupte, nu doar să vorbească. Așa cum Ucraina luptă acum. La anexarea Crimeei, în 2014, am spus că lipsa de reacție a deschis o cutie a Pandorei", a spus acesta.

Ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Yordan Bozhilov, a afirmat că Ucraina trebuie să primească susținere până ce Rusia își va înceta agresiunea și își va retrage trupele de pe teritoriul acestei țări.

"Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reprezintă o încălcare a dreptului internațional și subminează securitatea și stabilitatea internațională. Toți cei responsabili pentru crimele de război comise împotriva Ucrainei trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției internaționale. Susținem toate sancțiunile internaționale împotriva Federației Ruse și le salutăm pe cele mai recente anunțate de SUA. Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare directă la adresa securității euro-atlantice și afectează statele din Flancul Estic. Ar putea duce la destabilizarea întregii regiuni a Mării Negre. Are implicații care generează destabilizarea la nivel regional și chiar mai departe. Din acest motiv, unitatea transatlantică, solidaritatea și coeziunea sunt mai necesare ca niciodată. Trebuie să oferim sprijinul nostru Ucrainei atât timp cât este necesar, până ce Rusia își încetează agresiunea și își retrage trupele de pe teritoriul ucrainean", a subliniat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a co-prezidat alături de senatorul american Roger Wicker masa rotundă "Black Sea Security Summit", organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău