România reprezintă principalul partener comercial al Rep. Moldova cu un volum al schimburilor comerciale de peste 1,6 miliarde de dolari

  • 17 Mai 2022 13:34
România reprezintă principalul partener comercial al Rep. Moldova cu un volum al schimburilor comerciale de peste 1,6 miliarde de dolari

Peste o sută de reprezentanți ai companiilor economice de pe ambele maluri ale Prutului participă astăzi la Forumul Economic România - Republica Moldova care are loc la Chișinău. Evenimentul se desfășoară în premieră și are drept scop de a aduce împreună investitorii din România și Rep. Moldova și a crea noi parteneriate, transmite Radio Chișinău.

România reprezintă principalul partener comercial al Rep. Moldova cu un volum al schimburilor comerciale de peste 1,6 miliarde de dolari. Peste 1.500 de investitori din România sunt prezenți pe piața din Rep. Moldova, a declarat în cadrul deschiderii evenimentului Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

”Noi avem exporturi în valoare de 833 de milioane de dolari și importuri de 829 milioane de dolari. România a fost mereu alături de noi în timpuri grele și a fost mai mult decât un partener economic. Noi am soluționat o serie de probleme. A fost o asistență importantă în ceea ce privește reparația infrastructurii la nivel regional, a școlilor, pe partea de cultură, dar și din punct de vedere economic. Acum este critic, în aceste modificări de lanțuri logistice, să facem investiții suplimentare în hub-uri de logistică, în capacitate de transport din Rep. Moldova către România”

Potrivit ministrului Sergiu Gaibu, România este al doilea investitor în Rep. Moldova cu un volum al capitalului direct investit în valoare de peste șase miliarde de lei.   

La baza relațiilor bilaterale dintre România și Rep. Moldova se află filonul identitar comun, unitatea de limbă, cultură, istorie și tradiții care transcende dincolo de pandemii, politică, crize și dispute geo-politice sterile, a menționat în discursul său Marius Toth,  Însărcinat cu afaceri a.i, în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova.

”România a continuat să fie principalul partener comercial al Rep. Moldova atât la import cât și la export. Astfel la sfârșitul anului 2021 volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de peste 2,4 miliarde de dolari iar în primele luni ale acestui an s-a atins cifra de aproape 500 de milioane de dolari”

La eveniment a participat și Secretarul de Sta în cadrul Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova, Adrian Dupu:

”Investițiile românești în Rep. Moldova joacă un rol foarte important. Pe lângă faptul că oferă locuri de muncă și contribuie la bugetul țării, dau și o anumită încredere în piața moldovenească. Mai ales și în acest context în care ne aflăm, faptul că investitorii români sunt prezenți în Rep. Moldova, înseamnă că Rep. Moldova este în acest moment sigură”.

Pe lângă domeniile tradiționale de investiții precum industria textilelor și cea prelucrătoare, Rep. Moldova este și o sursă de specialiști în domeniul IT, a declarat pentru Radio Chișinău, Daniel Vasile Nuțiu, Director Executiv al Asociației Investitorilor din România.

”IT-ul este unul din domeniile care stârnește real interes atât parcului virtual it cât și specialiștilor care pot fi găsiți în Rep. Moldova. În Moldova. Chiar dacă, din păcate, fenomenul migrației continuă, se bucură de un număr important de specialiști în special în domeniul IT”.

Acesta este primul forum economic România- Rep. Moldova organizat de către Asociația Investitorilor din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău