România, replică pentru Rusia: O carte publicată la St. Petersburg de principele Dimitrie Cantemir, dovadă științifică că așa-zisa limbă “moldovenească” nu există, ci doar limba română

  • 04 Noiembrie 2023 12:50
România, replică pentru Rusia: O carte publicată la St. Petersburg de principele Dimitrie Cantemir, dovadă științifică că așa-zisa limbă “moldovenească” nu există, ci doar limba română

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a făcut referire la limba moldovenească, și a afirmat că există dovezi științifice că aceasta nu există, fiind doar limba română.

 
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, care “a adus o mare contribuție la păstrarea și întărirea statalității moldovenești și identitatea națională, precum și la dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, scrie Calea Europeană.
 
“Moldova este o țară cu o istorie și o cultură bogată și străveche. Formarea statalității sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state și limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conține termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldovenești datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicționar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.
 
“Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia și Moldova vorbesc una și aceeași limbă. Este o dovadă științifică solidă și de netăgăduit, de dincolo de secole, că așa-zisa limbă “moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis Agerpres și difuzat pe rețeaua de socializare X.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău