România | Relaxarea restricțiilor, începând cu 15 iunie. Decizia care ar putea fi luată în privința străinilor care intră în țară

  • 12 Iunie 2020 10:21
România | Relaxarea restricțiilor, începând cu 15 iunie. Decizia care ar putea fi luată în privința străinilor care intră în țară

Guvernul va aproba, printr-o hotărâre, reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare începând cu data de 15 iunie, a declarat, joi, prim-ministrul României, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

"În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. Institutul Național de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecțiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte țări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări", a explicat Ludovic Orban în cadrul ședinței de guvern.

Premierul a dat câteva exemple de state cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus.

"Este vorba de țări cu un nivel redus de răspândire - Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări de la nivel european unde este evident că și în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată și în alte țări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european. Este într-un fel normal să renunțăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetățeni. (...) De asemenea, traficul aerian cu toate aceste țări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat - sigur, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza evaluării care este făcută de INSP", a spus Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău