România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești. „Suntem pe partea bună a istoriei”

  • 04 Ianuarie 09:14
România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești. „Suntem pe partea bună a istoriei”

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale de la București, în cadrul unui interviu acordat ieri postului de televiziune Antena 3 CNN, a fost întrebat ce mesaj transmite după amenințările directe venite dinspre Federația Rusă.

Angel Tîlvăr a evitat un răspuns agresiv, precizând, elocvent, că România e pe partea bună a istoriei. Ministrul Apărării a subliniat însă că România nu va face rabat de la a promova și împărtăși valorile democratice care o apropie de aliații săi, scrie defenseromania.ro.

„Cred că cel mai bun mesaj (n.r. - după amenințările directe ale Rusiei) e ne dorim pacea iar România e de partea bună a istoriei și a democrației. Democrația va avea de câștigat. România va rămâne consecventă cu sine însăși în a promova și a împărtăși valorile democratice care ne apropie de ceilalți aliați ai noștri. Nu vom face rabat de la ele. Acesta este mesajul meu”, a punctat Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării.

Amintim că în centrul de pregătire de F-16 din țara noastră de la Fetești se vor antrena și piloți ucraineni. Centrul a fost ridicat în timp record cu implicarea directă a Aliaților României, dar și a producătorului Lockheed Martin.

Pe lângă piloții români care vor avea prioritate, piloți aliați se vor antrena aici, inclusiv ucraineni. Centru e deja operațional. Ministrul Tîlvăr a explicat și de ce încă piloții ucraineni nu au început pregătirea în România.

„Noi am spus că acest centru e deschis inclusiv pentru piloții ucraineni. Colegii mei din Ministerul Apărării Naționale au pregătit și elementele necesare pentru ca această pregătire să fie făcute. Una din întrebările pe care le primesc e de ce această pregătire nu a început. Dar sunt etape care trebuie parcurse și care de exemplu țin de dobândirea unor abilități lingvistice de specialitate”, a conchis Angel Tîlvăr.

Precizăm că Rusia a amenințat oficial că va lovi aeroporturi ale statelor NATO, numind aici și România, în cazul în care avioane F-16 Fighting Falcon ucrainene vor efectua misiuni împotriva ocupantului de pe aerodromuri ale statelor aliate.

Șeful delegației ruse la forumul OSCE Konstantin Gavrilov a declarat, la mijlocul lunii trecute, că Rusia va considera posibila utilizare a bazelor aeriene din statele vecine ale Ucrainei pentru întrebuințarea avioanelor de vânătoare F-16 drept o participare a acestora la conflictul armat.

Înaintea lui Gavrilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a amenințat și ea, precizând că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi o țintă legitimă pentru rachetele rusești, dacă acestea vor fi bazate în statele membre NATO.

Zaharova a mai precizat că F-16 donate Ucrainei ar putea opera din România, Polonia sau Slovacia. Reprezentanta MAE rus a amenințat că statele care vor accepta ca F-16 ucrainene să opereze de pe teritoriul lor vor fi vizate de către rachetele rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău