România, principalul partener comercial al R.Moldova. Schimburi comerciale de peste un miliard de dolari în 2017

  • 09 Decembrie 2017 09:53
România, principalul partener comercial al R.Moldova. Schimburi comerciale de peste un miliard de dolari în 2017

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu un volum al schimburilor de peste un miliard de dolari în primele zece luni ale acestui an. România este și una dintre principalele destinații ale exporturilor din regiunea separatistă transnistreană, potrivit datelor statistice făcute publice la Chișinău și Tiraspol.

România este principala piață de desfacere pentru produsele din Republica Moldova, fiind vorba de exporturi în valoare de aproximativ 480 de milioane de dolari în primele 10 luni, în creștere cu peste 17% față de aceeași perioadă a anului 2016. În același timp, Republica Moldova a importat mărfuri și produse din România în valoare de peste 560 de milioane de dolari, cu 25% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău.

Aproape două treimi din exporturile moldovenești au avut ca destinație piața Uniunii Europene, în timp ce în Comunitatea Statelor Independente, Republica Moldova a livrat mai puțin de 20% din mărfurile sale, în scădere continuă de la an la an.

Și exporturile din Transnistria au avut ca destinație principala piață a Uniunii Europene. Chiar dacă această regiune separatistă din Republica Moldova declară că vrea să se integreze în Federația Rusă, exporturile în Rusia nu au depășit 54 de milioane de dolari, în timp ce în România au fost de peste 84 de milioane, în creștere cu 50% față de anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:7,2 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău