România | PNL amenință Guvernul cu moțiune de cenzură
-
22 Ianuarie 2017 15:38
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat duminică că liberalii vor avea săptămâna viitoare întâlniri cu grupurile parlamentare în vederea susținerii depunerii unei moțiuni de cenzură.
''Majoritatea PSD-ALDE a declarat război cetățenilor cinstiți din România. Românii cinstiți au un proiect de țară. O Românie prosperă bazată pe lege. O țară în care legea să fie aplicată nediscriminatoriu, în care să nu fie două categorii de cetățeni – cei puțini și influenți, care dau ordonanțe pentru ei înșiși și cei mulți care plătesc taxe și respectă întotdeauna legea. Cele doua ordonanțe nu sunt despre lipsa capacității administrative de a rezolva problema din inchisori. Cinci cazărmi daca ar fi transformate in facilitati moderne de detenție, situația ar fi mult îmbunătățită. Daca s-ar fi dorit lucrul acesta s-ar fi facut!'', a explicat Turcan demersul liberalilor.
Ea a precizat că PNL a lansat deja USR invitația de a susține moțiunea de cenzură, în cazul în care aceasta va fi inițiată, iar săptămâna viitoare vor urma întâlniri și cu alte partide parlamentare pe acestă temă.
''Gândul meu se îndreaptă spre orice persoană de bun simț din această țară, spre orice persoană care susține fundamentele democratice ale României. Așadar, dacă vor veni colegi din PMP, din PSD, de oriunde, în Parlament, sau în societatea civilă, noi vom face front comun și vom apăra o cauză comună. Depunerea unei moțiuni de cenzură este realistă, pentru că am avea numărul de semnături necesare dacă ar veni alături de noi colegii de la USR. Să treacă o moțiune de cenzură este mai complicat , însă, în același timp, eu cred că în România există foarte mulți cetățeni de bună credință, fie ei politicieni aflați chiar în alte partide'', a fost apelul său.
Liderul USR, Nicușor Dan, a anunțat deja că va semna moțiunea de cenzură a PNL, dacă aceasta va fi inițiată.
Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor (465), liberalii având doar 99 de aleși.
La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaților, PSD a primit 154 de mandate, UDMR-21, ALDE- 20, iar PNL-69, USR- 30, PMP-18. Un număr de 17 mandate au fost atribuite minorităților. La distribuirea mandatelor pentru Senat, PSD a primit 67 de mandate, ALDE-9, UDMR-9, iar PNL- 30, USR-13, PMP-8.
Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituția României.