România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina

  • 29 Septembrie 2023 19:56

România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, scrie defenseromania.ro, citând Reuters.

România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina

Sursele Reuters, pe care le citează defenseromania.ro au spus că incidentele cu căderea resturilor de drone în România evidențiază riscul unei neînțelegeri între Rusia și NATO, determinând forțele armate române să sporească securitatea în zonă pentru a proteja civilii.

România va consolida această zonă cu posturi militare de observare și patrule.

Aceste măsuri vin în același timp cu desfășurarea de către Statele Unite de avioane de luptă F-16 suplimentare și, împreună cu extinderea zonei de excludere a zborurilor în zona Deltei Dunării, sunt un semn al preocupării tot mai mari în rândul României și al NATO privind războiul din Ucraina.

Vinerea trecută, pe 22 septembrie, într-o declarație, Ministerul Apărării al României a declarat că aproximativ 100 de militari americani și patru avioane F-16 Fighting Falcon ale SUA au sosit la baza aeriană militară Borcea, la aproximativ 150 km sud de Izmail.

Cu toate acestea, interlocutorii au adăugat că nu au cunoștință de vreun caz în care drone rusești complet funcționale ar fi intrat în spațiul aerian al României. 

În cele trei cazuri de cădere a UAV-urilor, a fost vorba de resturile unor drone care au aterizat pe teritoriul României, iar acestea nu conțineau explozibili.

Ei au mai spus că Rusia și-a schimbat tactica, care ar putea face greșelile mai probabile.

În iulie, când Rusia a început să bombardeze porturile dunărene, rușii au obținut un succes mai țintit, deoarece Ucraina nu stabilise încă sisteme extinse de apărare aeriană în zonă.

Acum că acest lucru s-a schimbat, Kievul are mai multe sisteme antiaeriene în zonă, dar rușii și-au adaptat tactica: dronele de atac tind să zboare mai jos, făcându-le greu de doborât, iar adesea se îndreaptă în „roiuri”, urmând cursul  Dunării. În plus, Rusia lansează ținte false pentru a epuiza apărarea aeriană a Ucrainei, mai scrie Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău