România | Moțiunea de cenzură: Ziua în care se decide soarta Guvernului Dăncilă

  • 10 Octombrie 2019 09:03
România | Moțiunea de cenzură: Ziua în care se decide soarta Guvernului Dăncilă

Moțiunea de cenzură semnată de 237 de parlamentari se dezbate începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziției și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi, scrie DIGI24.

Moțiunea de cenzură semnată de 237 de parlamentari se dezbate începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziției și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi. 

Conform procedurii, în debutul ședinței premierul Viorica Dăncilă va susține un discurs de la tribuna Parlamentului, urmată de liderii partidelor parlamentare. În final, tot Viorica Dăncilă va fi cea care va avea ultimul cuvânt. Votul este unul secret, cu bile. 

Partidele din Opoziție au luat deja decizia de a vota la vedere, în timp ce social democrații vor fi în sală, însă nu vor vota. 

Deja au fost întorși mai mulți parlamentari care au plecat din PSD la partidul lui Victor Ponta și care ar fi votat moțiunea, iar altora, care au semnat documentul, li s-au promis funcții sau bani ca să nu voteze. Miercuri, cu o zi înaintea votului, deputații Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat că se întorc în PSD după ce au stat o săptămână în partidul lui Victor Ponta.

Cum arată ultimele calcule

-237 de parlamentari au semnat moțiunea de cenzură (dintre aceștia un parlamentar de la USR nu va fi prezent din motive de sănătate, Oana Bîzgan -deputat independent- este în deplasare, iar Sorin Bota și Emanoil Savin ar putea să nu voteze)

-Ludovic Orban a precizat că mai are discuții cu cel puțin 10 parlamentari și că există o rezervă de cel puțin 7 voturi, ceea ce ar garanta succesul moțiunii cu puțin peste 240 de voturi

-Surse din PSD susțin că nu vor fi mai mult de 225-227 de voturi

-O miză importantă sunt și cele 17 voturi ale minorităților naționale. Deși doar un parlamentar al minorităților a semnat moțiunea, cel puțin 7 deputați ar putea însă să o voteze, susțin surse din PNL.

Ce se întâmplă după moțiune

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni și desemnează, în urma consultărilor, un premier care are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 233 de voturi „pentru”, atunci Viorica Dăncilă rămâne în funcție, însă va fi nevoită să vină în Parlament pentru un vot prin care să își competeze guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul a declarat că săptămâna viitoare ar urma să vină în Parlament pentru remanierea guvernului, dacă moțiunea este respinsă. Următoare moțiune de cenzură pe care o mai poate depune Opoziția va fi abia în următoarea sesiune parlamentară, de la începutul anului viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău