România | Manifestări organizate de Ziua Culturii Naționale (DOCUMENTAR)

  • 15 Ianuarie 2017 11:21
România | Manifestări organizate de Ziua Culturii Naționale (DOCUMENTAR) icr.ro

Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Zi a Culturii Naționale.

''Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național'', se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege care a fost adoptat, la 16 noiembrie 2010, de Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Și autoritățile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale este marcată printr-o serie de manifestări organizate nu doar în țară, ci și în străinătate.

În perioada 12-15 ianuarie 2017, ICR Beijing organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, manifestarea culturală cu titlul "Luceafărul — descoperirea valorilor românești". În acest context, va fi pus în scenă spectacolul de teatru ''Luceafărul'' — reprezentând dramatizarea capodoperei cu același titlu de Mihai Eminescu (regia: Alina Chiriac și Andrada David), prima reprezentație având loc în 12 ianuarie, la Școala Internațională "1 Octombrie" din Beijing, apoi în 15 ianuarie la Centrul Cultural al Primăriei Dong Cheng. Pe 13 ianuarie a avut loc o întâlnire cu studenții facultăților de teatru și film Beijing Film Academy și Central Academy of Drama.

Manifestare cultural-omagială organizată de M.A.I., Comandamentul Național al Jandarmeriei și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Fundația "Gheorghe D. Anghel", la 154 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, 2004.

La 12 ianuarie 2017, ICR Tel Aviv organizează o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scriitorul Ștefan Mitroi va susține prelegerea "Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu", urmată de prezentarea volumului său "Dulce ca pelinul".

ICR "Mihai Eminescu" de la Chișinău organizează, la 13 ianuarie 2017, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, un recital poetic-muzical cu titlul "Mihai Eminescu. ''Nu credeam să-nvăț a muri vreodată", la Teatrul poetic "Alexei Mateevici", în interpretarea actorului Nicolae Jelescu și poetului Valeriu Matei, acompaniați la chitară de muzicianul Viorel Burlacu. Pe 15 ianuarie, spectacolul "Ciuleandra" de Liviu Rebreanu, montat de Teatrul Național Satiricus — Ion Luca Caragiale, va fi prezentat la Teatrul Nadejda Aronetkaia din Tiraspol. Totodată, expoziția de pictură Florentin Leancă va fi vernisată în 16 ianuarie, iar pe 17 ianuarie va fi organizat un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă.

Bastonul lui Mihai Eminescu expus la Muzeul Județean Argeș, din Pitești, alături de medalii și plachete bătute în memoria poetului, la împlinirea a 160 de ani de la nașterea sa. Dăruit lui Eminescu în 1876 de ''Societatea Junimea'', din Iași, bastonul este realizat într-un atelier românesc de la mijlocul secolului al XIX-lea, din materiale exotice (fildeș și bambus), metal prețios (argint) și piele și are sculptată în basorelief monograma poetului (''M. E.''), încadrată într-un decor floral, 2010.

De asemenea, ICR Madrid marchează Ziua Culturii Naționale printr-un dublu eveniment, care va debuta, la 13 ianuarie 2017, cu conferința "Opera eminesciană și dificultățile traducerii", la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, urmată în 16 ianuarie de vernisajul expoziției A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary).

Expoziția de grafică "Ion Creangă și personajele sale", reunind ilustrații ale poveștilor și povestirilor marelui humuleștean realizate de Ary Murnu, a fost vernisată la 14 ianuarie 2017, în noua galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneția. Expoziția marchează Ziua Culturii Naționale Române, vernisajul fiind precedat de o lectură a poveștilor lui Ion Creangă evocate de ilustrațiile lui Ary Murnu, ce fac parte din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, eveniment care va avea loc în sala "Marian Papahagi" a IRCCU de la Veneția.

Duminică, 15 ianuarie, are loc concertul aniversar "Lipatti 100" susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuțiu și Matei Rogoz, de la ora 19,00, la Sala Radio. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei ICR de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017. Cu prilejul concertului, Romfilatelia va lansa un plic de corespondență cu timbru imprimat, pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti.

Orchestra Simfonică București va susține un concert extraordinar, în 15 ianuarie 2017, la Plaza România, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, cu participarea sopranei Irina Baianț și a violonistul Alexandu Marian. Programul cuprinde lucrări de George Enescu, Tiberiu Olah, Tiberiu Brediceanu, Bela Bartok, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Constantin Dimitrescu. De asemenea, vor fi recitate creații din lirica poetului Mihai Eminescu.

La Craiova, cunoscutul rapsod Grigore Leșe conferențiază și cântă, la 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Naționale, în sala mare a Teatrului Național "Marin Sorescu", fiind primul invitat al ''Întâlnirilor SpectActor'' din acest an, eveniment cultural inițiat la Craiova în anul 2009 de către poetul Nicolae Coande, secretarul literar al Naționalului din Bănie. Manifestarea culturală are loc la ora 19.00, la sala ''Amza Pellea'' a Teatrului Național Craiova.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) și Consiliul Județean (CJ) organizează în 15 ianuarie 2017, începând cu ora 11,00, la sediul instituției, evenimentul "Ziua Culturii Naționale. Sărbătoare Eminescu". Programul evenimentului va începe cu susținerea conferinței ''Cultura națională azi — de la capodopere la telenovele și manele. Barometrul consumului cultural în România contemporană'', va urma vernisajul expoziției de acuarelă ''Cu șevaletul prin Târgu-Jiu" a Corinei Perianu (Muzeul Național de Artă București). Lucrările au fost realizate în cadrul Taberei internaționale de pictură România-Bulgaria organizate de CJCPCT Gorj în iunie 2016. Programul continuă cu lansarea publicațiilor ''Revista Jiului de Sus'' și ''Portal Măiastră'' și a cărții ''Eminescu-drumuri și popasuri în Gorj'' de Zenovie Cârlugea, apoi cu două recitaluri, unul din poezia eminesciană prezentat de actori ai Teatrului ''Elvira Godeanu'' și cel de-al doilea, susținut de elevi și profesori ai Liceului de Arte ''Constantin Brăiloiu'' din Târgu-Jiu. La final vor fi acordate Diplome de excelență unor personalități culturale ale Gorjului.

ICR "Titu Maiorescu" de la Berlin organizează, la 15 ianuarie 2017, la Loftbühne der Schauspielschule din Berlin, o seară de poezie/"Redescoperindu-l pe Eminescu", în interpretarea actorilor Emil Boroghină și Christine Schuster, și un recital la violoncel susținut de duo-ul Cătălin Ilea — Constantin Siepermann.

Totodată, ICR Bruxelles organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, un concert de vioară și pian susținut de violonistul Remus Azoiței și de pianistul Eduard Stan, la 15 ianuarie 2017, la Conservatorul din Luxemburg, cu sprijinul Ambasadei României în Ducatul Luxemburg. În 16 ianuarie cei doi artiști vor fi invitați la Conservatorul din Luxemburg pentru a susține două masterclassuri. De asemenea, pianista Angela Drăghicescu și violonistul francez Virgil Boutellis-Taft vor susține, pe 26 ianuarie, la centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles, concertul aniversar "Omagiu lui Dinu Lipatti".

Pentru a marca Ziua Culturii Române, dar și aniversarea a 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, ICR Viena organizează conferința în limba engleză "Dinu Lipatti: The Purest Gold"/ "Dinu Lipatti: Cel mai pur aur", susținută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionați cercetători ai activității pianistului.

ICR Budapesta promovează, la 16 ianuarie 2017, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în capitala ungară, lirica lui Mihai Eminescu, o selecție de poeme aparținând acestuia, traduse în limba maghiară, urmând a fi oferite, în format tipărit, studenților de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.

Și ICR Varșovia realizează proiectul cu titlul "Ziua Culturii Naționale 2017 în Polonia", în cadrul căruia va fi proiectat documentarul "România nemaivăzută", care prezintă aspectele tradiționale ale României actuale. Anterior, pe 14 ianuarie, cu același prilej, la Torun, a avut loc concertul trupei românești Karpov not Kasparov împreună cu Alexandra Andronic și Corina Sucarov.

Accademia di Romania din Roma organizează, în 17 ianuarie 2017, un proiect multicultural care va debuta cu prelegerea susținută de prof. Nicoleta Neșu (Universitatea ''Babeș-Bolyai'' Cluj-Napoca/ Sapienza Universita di Roma) despre opera lui Mihai Eminescu. Actorul Marius Bizău va recita din poeziile lui Mihai Eminescu, împreună cu studenți ai Catedrei de limba română din cadrul Universității Sapienza din Roma și Liga Studenților Români din Străinătate. În cadrul evenimentului, actorii italieni Roberta Costantino și Marco Mancini vor citi un fragment din poemul ''Luceafărul'', seara încheindu-se cu un concert susținut de grupul vocal Arpeggio & Roua și invitații săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău