România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova

  • 05 Februarie 17:50
România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova

România își propune să rămână principalul partener comercial al Rep. Moldova, iar barierele care mai stau în calea comerțului bilateral trebuie să fie eliminate, a declarat astăzi la Chișinău ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, la conferința de presă comună cu omologul său moldovean, Dumitru Alaiba. Acesta din urmă s-a referit la nevoia de reforme și schimbări care să conducă la o creștere economică în Rep. Moldova.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării de la Chișinău Dumitru Alaiba a subliniat importanța legăturilor comerciale tot mai strânse dintre România și Rep. Moldova. El a evidențiat faptul că România ocupă prima poziție în rândul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial cu o pondere de peste 21 la sută din valoarea comerțului total.

Dumitru Alaiba a mai precizat că acum principala misiune a autorităților este stabilitatea, procesul de reformă și mișcarea în direcția corectă – adică spre Uniunea Europeană:

De-a lungul ultimilor ani și în special în 2022, odată cu acceptarea candidaturii Rep. Moldova pentru aderarea la UE, legătura dintre noi a devenit tot mai strânsă și tot mai importantă. În total avem peste 1.600 de întreprinderi înregistrate cu capital românesc, ceea ce pentru economia noastră este o proporție semnificativă. Această încredere în mediul de afaceri din țara noastră este un semn clar al oportunităților pe care le oferim. Mulțumesc încă odată României pentru că a fost este și va fi un susținător ferm al Rep. Moldova în parcursul nostru ireversibil european. În Rep. Moldova avem nevoie de o schimbare radicală a stării de lucruri în economie. Am reușit să atragem curiozitatea investitorilor, iar acum principalul lucru este să transformăm totul în investiții reale. Acest lucru înseamnă să reparăm legi și să eliminăm o mulțime de bariere, care încă mai stau în calea mediului de afaceri. Noi nu ne mai putem permite să creștem cu 2 sau 3% anual, pentru că astfel vom rămâne în continuare - una dintre cele mai sărace țări din Europa. Noi avem nevoie de o creștere mult mai rapidă, iar acest lucru înseamnă reforme și schimbări care să conducă  la o creștere economică de care avem nevoie”, a declarat Dumitru Alaiba.

      

România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova

La rândul său, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan Radu Oprea s-a referit la investiții de peste 400 de milioane de euro în economia Rep. Moldova, care înseamnă mai mult de 10 mii de locuri de muncă și a accentuat necesitatea eliminării barierelor în calea comerțului bilateral.

Noi credem că lucrurile sunt într-o direcție foarte bună, iar efortul de a investi cu peste 400 de milioane de euro în economia Rep. Moldova - înseamnă pentru cetățeni peste 10 mii de locuri de muncă, sper eu și bine plătite. Ne-am concentrat astăzi pe a discuta punctual barierele care sunt încă în calea comerțului dintre cele două părți ale Prutului, pe felul în care am reușit să fluidizăm traficul vamal și ce avem de făcut în continuare, astfel încât investitorii străini care pot veni în Rep. Moldova să poată să aibă toată logistica pusă la dispoziție. Faptul că Consiliul European pe 14 decembrie s-a pronunțat în favoarea începerii negocierilor Rep. Moldova cu UE este o victorie atât la Chișinău, cât și la București. Noi ne propunem să rămânem principalul partener comercial al Rep. Moldova, ceea ce se întâmplă și astăzi. Dacă ne uităm pe cifrele statistice ele sunt în creștere, însă am constat că ar trebui să lucrăm un pic la diversificarea portofoliului de produse pe care  le comercializăm între noi - 46 de produse reprezintă 93% din importurile din România ale Rep. Moldova - noi putem să diversificăm foarte mult portofoliul. Eu cred că momentul nostru al Rep. Moldova și al României este unul actual”, a spus Ștefan Radu Oprea.  

 

România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova

Ambii miniștri au exprimat convingerea că, prin conlucrarea cu investitori din România și din alte țări se pot identifica și explora noi oportunități de afaceri în Rep. Moldova.

Vizita ministrului Ștefan Radu Oprea, la Chișinău a avut loc în contextul unei misiunii de afaceri a companiilor românești organizată de Camerele de Comerț Americane din România și Moldova cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău