România intră, de mâine, în spațiul de liberă circulație Schengen cu frontierele aeriene și maritime

  • 30 Martie 11:03
România intră, de mâine, în spațiul de liberă circulație Schengen cu frontierele aeriene și maritime

România și Bulgaria intră, de la 31 martie, aerian și maritim în spațiul de liberă circulație Schengen. Altfel spus, controalele la frontieră se elimină pentru persoanele care se vor deplasa către sau dinspre alte țări membre Schengen.

În România, pregătirile tehnice pe cele 17 aeroporturi și în cele patru porturi maritime au ajuns la final. Pe aeroporturi au fost reconfigurate porțile de control, pentru că, de duminică, după controlul de securitate personal și al bagajelor, pasagerii se vor îndrepta direct spre zonele de îmbarcare, având asupra lor pașaportul sau cartea de identitate și documentele de călătorie prevăzute de lege. Măsura este valabilă și pentru minori, scrie Radio România Internațional

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu: "Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, nu vor fi supuse controlului la frontieră la tonetele pe care le știmcu toții. Aceste ghișee vor funcționa, de duminică, numai pe fluxul non-Schengen." 

Totuși, persoanele care se vor deplasa către sau dinspre alte țări membre Schengen ar putea fi verificate neanunțat de polițiștii de frontieră prezenți în aeroporturi, în baza unei analize de risc.

Totodată, unele aeroporturi importante din România au inaugurat, la acest sfârșit de săptămână, noi terminale. La Iași, construit pe 3 hectare și cu o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane de călători pe an, un nou terminal va asigura atât fluxurile Schengen, cât și legăturile interne. În schimb, la Timișoara, un terminal nou-nouț, cu numeroase spații comerciale, restaurante și cafenele, va fi utilizat doar pentru curse externe. 

Deși cel mai mare flux de intrări și ieșiri al persoanelor și mărfurilor spre și dinspre Schengen este cel pe cale terestră, România și vecina ei Bulgaria vor trebui să mai aștepte până să adere și cu această componentă la zona de liberă circulație, din cauza opoziției înverșunate a Austriei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău