România, îngrijorată de violențele inacceptabile de la Capitoliu: Avem încredere în democrația americană, care trebuie să rămână un model în lume

  • 07 Ianuarie 2021 12:18
România, îngrijorată de violențele inacceptabile de la Capitoliu: Avem încredere în democrația americană, care trebuie să rămână un model în lume

România a reacționat miercuri seară la la protestele violente din capitala SUA, unde manifestanții pro-Trump au luat cu asalt Capitoliul și unde Congresul american era reunit pentru a valida victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, scrie caleaeuropeana.ro.

Violențele de la Capitol Hill din Washington DC sunt îngrijorătoare și inacceptabile. Avem încredere în democrația americană, care trebuie să rămână un model în lume și ne exprimăm încrederea că situația va fi dezescaladată în curând pentru a permite validarea votului”, se arată într-un mesaj al Ministerului român al Afacerilor Externe, publicat pe Twitter, potrivit sursei citate.

De asemenea, și președinții Parlamentului European, Consiliului European și Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe au reacționat miercuri seară la protestele violente din capitala SUA, condamnând scenele tulburătoare de la Washington și manifestându-și încrederea că un transfer pașnic de putere va avea loc.

Reacțiile liderilor instituțiilor UE s-au alăturat celei a secretarului general al NATO, care s-a declarat șocat și a cerut respectarea rezultatelor alegerilor, ele fiind urmate de reacții din partea premierului Regatului Unit, a cancelarului Austriei, a premierului Spaniei, a ministrului german de externe și a șefului diplomației franceze.

Congresul SUA s-a întrunit miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Mii de susținători ai președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat în fața Capitolului din Washington și au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliția și la scene haotice în fața intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Mai mult, susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump au pătruns miercuri în plenul Camerei Reprezentanților, care fusese deja evacuată, și s-au implicat într-o confruntare armată cu agenții de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău