România este principalul furnizor de produse petroliere pentru R.Moldova

  • 04 Septembrie 2018 14:45
România este principalul furnizor de produse petroliere pentru R.Moldova

România este principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, 96.5 la sută din importurile de benzină și 83.8 la sută din importurile de motorină în primul semestru al acestui an au fost de peste Prut. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) explică această tendință prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în România și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici.

Un raport al ANRE arată că 13.42 la sută din importurile de motorină vin din Federația Rusă  și 1.39 la sută din Bulgaria.

R.Moldova își acoperă 2.65 la sută din consumul de benzină din importurile din Slovacia și o cantitate neînsemnată din Belarus.

În cazul gazului lichefiat poziția de lider este ocupată de Federația Rusă care deține o cotă de 72,85 la sută la cel mai mic preț, urmată de România, Kazahstan și Belarus.

În semestrul întâi al acestui an, pe piața produselor petroliere au fost importate 257.5 mii tone de motorină, 80.1 mii tone de benzină și 34.2 mii tone de gaz lichefiat.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică mai menționează că prețul mediu de import al benzinei s-a majorat în prima jumătate de an cu 12.8 la sută, iar al motorinei cu 10.6 la sută.

Sursa: MOLDPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău