România | Descoperire spectaculoasă făcută de arheologi în județul Neamț

  • 16 Iulie 18:28
România | Descoperire spectaculoasă făcută de arheologi în județul Neamț

Un mormânt vechi de cel puțin 2.500 de ani a fost descoperit, recent, de arheologii Complexului Muzeal Național Neamț, în localitatea Dobreni, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, responsabilul cercetării, dr. Vasile Diaconu.

Descoperirea a venit pe fondul cercetărilor realizate la o movilă funerară, cunoscută în limbajul de specialitate drept tumul.

Mai multe astfel de structuri au fost observate într-o zonă împădurită de pe teritoriul localității Dobreni, de către arheologul dr. Alexandru Gafincu.

Cu scopul de a stabili momentul cronologic când au fost ridicați acești tumuli, s-a realizat o săpătură într-o movilă funerară, specialiștii reușind să obțină o serie de informații științifice extrem de valoroase.

În interiorul acestuia a fost identificată o groapă de formă aproximativ rectangulară, care avea într-un colț un vas de lut, de mici dimensiuni, dar foarte friabil.

În partea opusă a gropii au fost identificate resturi de oase umane arse, precum și câteva piese mai deosebite din bronz. Este vorba de capete de ace în formă de elice și de o posibilă fibulă.

Totodată, au fost identificate și resturi ale unor mărgele de mici dimensiuni, realizate, cel mai probabil, din chihlimbar.

Pe baza tipologiei pieselor de bronz, dr. Vasile Diaconu a precizat că se poate afirma că acel mormânt de incinerație aparține unui interval cronologic cuprins între secolele V-III Î.Hr. sau poate chiar mai devreme.

"Ne aflăm în fața unei descoperiri arheologice foarte valoroase, care ne-a pus răbdarea la încercare. Nu este deloc simplă cercetarea manuală a unui tumul, iar până în ultima zi nu am găsit prea multe elemente de inventar care să ne permită o încadrare cronologică a acestui monument funerar. De fapt, în perimetrul unde am făcut cercetarea există mai multe astfel de movile care, cel mai probabil, ascund înmormântări din vremuri antice. Este surprinzătoare prezența acelor capete de ace în formă de elice, pentru că sunt piese rare la răsărit de Carpați și mai ales că, până în prezent, pe teritoriul județului Neamț, nu se cunosc astfel de descoperiri", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Vasile Diaconu.

Conform echipei de arheologi, urmează etapa restaurării artefactelor descoperite, care vor aduce informații științifice valoroase despre obiceiurile funerare din perioada getică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Thu
7
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău