România deschide poarta spre Uniunea Europeană pentru vinurile moldovenești

  • 11 Noiembrie 2017 08:59
România deschide poarta spre Uniunea Europeană pentru vinurile moldovenești

Din cei 140 de producători de vinuri din Republica Moldova, 23 exportă pe piața din România. Chiar dacă de peste Prut pleacă spre piața locală doar 6% din exporturile realizate de producătorii moldoveni de vin, aceștia au ales țara noastră drept poartă spre statele din Uniunea Europeană.

Motivul este simplu: posibilii parteneri de business din țări precum Elveția, Polonia, Italia sau Franța pot fi convinși mai ușor atunci când pe masa negocierilor se află un produs pentru care nu mai trebuie să plătească taxe vamale, iar costurile logistice sunt cu mult mai mici.

Cu o suprafață de peste 854.000 de plantații de viță de vie, România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa, deținând mai mult de o treime din totalul plantațiilor viticole din Uniunea Europeană (36% din totalul de 2,4 milioane de exploatații viticole din UE). Deși la export ajunge doar 4% din totalul producției locale de vin, în comparație cu țări precum Spania, Bulgaria sau Portugalia care trimit peste jumătate din producție peste hotare, iar competiția în rândul celor 200 de companii active pe această piață este acerbă, România pare a fi o piață atractivă pentru producătorii de vin din Republica Moldova. Miza pentru cei 23 de producători de peste Prut este una importantă: să fie pe gustul românilor, dar și să ajungă pe mesele ale cât mai multor consumatori ai licorii lui Bacchus din Uniunea Europeană.

Citiți continuarea pe magazinulprogresiv.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău