România bate Rusia la comerț cu Moldova (Adevărul)

  • 31 Martie 2014 10:54
România bate Rusia la comerț cu Moldova (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 31 MARTIE

„Relațiile dintre Republica Moldova și SUA sunt în prezent mai puternice ca niciodată” a declarat la Chișinău asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului american de Stat al Statelor, Victoria Nuland, citată de Ziarul Național. La întrevederea cu președintele Nicolae Timofti, oficialul american a declarat că SUA vor intensifica programele de dezvoltare pentru diferite domenii în Republica Moldova.

SUA ne vor o țară reîntregită, prosperă și europeană, titrează Adevărul. Reprezentantul Washingtonului a anunțat că SUA vor oferi Moldovei zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor și a promis intensificarea programelor de dezvoltare pe diferite domenii. Potrivit experților, sprijinul american este astăzi mai important ca niciodată pentru țara noastră. Atât timp cât pe teritoriul republicii se află trupe ale unui stat terț și există un focar de instabilitate, pericolul iminent asupra integrității teritoriale a statului rămâne actual. Chișinăul trebuie să se asigure cu susținerea SUA, dar și cel al partenerilor europeni, pentru că, în contextul crizei din regiune, presiunile din partea Federației Ruse vor fi tot mai mari“, consideră Victoria Bucătaru, director de programe la Asociația pentru Politică Externă.

Cornelia Cozonac scrie în Adevărul despre Eroii zilelor noastre - copii din școlile din regiunea transnistreană. În cele peste două decenii, aproape că ne-am obișnuit cu regimul secesionist de la Tiraspol și prea rar ne gândim la cei care, zi de zi, își riscă viața, dar reușesc să apere aceste școli cu predare în limba română. Ei, copiii care au curajul să învețe în limba maternă într-un teritoriu ocupat, în care teroarea, forța armelor este cea care face legea. La fel și părinții care aleg ca fiii și fiicele lor să învețe în școli cu predare în limba română, chiar dacă sunt alungați de la serviciu și lipsiți de alocații, sunt eroii zilelor noastre.

România bate Rusia la comerț cu Moldova, mai scrie Adevărul. Anul trecut, comerțul bilateral moldo-român a ajuns la 1,44 miliarde de dolari, în creștere cu circa 15% față de 2012, arată un raport al Băncii Naționale. E a treia oară în istoria țării noastre când România conduce în topul partenerilor economici, surclasând Rusia.  

Criza din Crimeea accelerează și mărește șansele integrării R. Moldova în UE , susține ministrul român de Externe, Titus Corlățean, citat de Timpul. Potrivit acestuia, ceea se întâmplă ce se întâmplă la frontiera de Est creează un culoar favorabil, accelerează și mărește șansele Republicii Moldova. MinistrulCorlățean va vizita astăzi R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău