România are un nou tratament pentru Covid-19

  • 17 Aprilie 2020 15:05
România are un nou tratament pentru Covid-19

Bolnavii de Covid-19 din România vor beneficia de un nou tratament, folosit deja în mai multe țări din lume, cel cu plasmă autoimună. Este plasmă recoltată de la cei care s-au vindecat de Covid-19 și care îi poate ajuta pe cei care luptă cu boala. Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate, la București și la Iași, iar săptămâna viitoare va mai fi instalat unul, la Timișoara, transmite mediafax.

„În câteva zile vom putea și noi să venim în spirijinul spitalelor cu plasmă convalescent Covid-19 și sperăm din toată inima să le fie de folos”, spune Doina Goșa, director al Centrului de Tansfuzii București.

Cele trei echipamente de plasmafereză au fost donate, printr-un acord, Ministerului Sănătății. Un al patrulea a fost donat spitalui din Piatra Neamț de către firma care are echipamentele. În total, 18 astfel de aparate vor fi disponibile în România.

14 ECHIPAMENTE VOR AJUNGE SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN ROMÂNIA

„Încă 14 astfel de echipamente vor ajunge până la sfârșitul săptămânii viitoare în 14 centre județene de transfuzie sangvină din țară”, potrivit Florin Hozoc, CEO-ul firmei care a donat echipamentele.

Cele 14 echipamente în plus sunt date în folosință pentru un an României. Ministrul Sănătății a anunțat că donatorii vor fi voluntari și vor dona plasmă doar după ce vor avea un test care să ateste prezența anticorpilor în sânge. Deși echipamentele au fost instalate, protocoalele pentru tratamentul cu plasmă nu au fost încă eleborate.

„Sper ca în zielele următoare vor fi aprobate atât protocolul pentru colectarea, testarea și distribuția plasmei convalescente, cât și protocolul de administrare”, adaugă Florin Hozoc.

În România, sunt peste 1.300 de pacienți vindecați de Covid-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău