România a susținut în mod activ Republica Moldova pe parcursul reformelor

  • 17 Octombrie 2023 13:02
România a susținut în mod activ Republica Moldova pe parcursul reformelor

Suportul colectiv oferit Republicii Moldova este necesar pentru a continua prosperitatea și viitorul european al țării. De fapt, este o investiție în cetățenii Moldovei care împărtășesc aceleași valori europene. Declarația aparține secretarului general al Guvernului României, Mircea Abrudean, și a fost făcută la cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care are loc astăzi la Chișinău. „Rămânem în continuare conștienți de provocările actuale, dar încercăm să avem un parteneriat mai strategic cu Moldova pentru a susține prioritățile-cheie, cum ar fi promovarea reformelor și avansarea pe calea europeană, a declarat Mircea Abrudean, citat de IPN.

Secretarul general al Guvernului român a menționat că Platforma de Sprijin a Republicii Moldova a fost lansată atunci când a început agresiunea Rusiei în Ucraina și a devenit clar care sunt consecințele economice și strategice pentru Moldova. „Nimeni nu era pregătit pentru un război în Europa și acest eveniment a distorsionat activitatea economică pe tot continentul. Și Republica Moldova este în continuare expusă consecințelor acestui război. Economia încă nu și-a revenit. Există multe dificultăți pentru sectorul de transport, de tranzit, piața este volatilă, prețurile cresc etc.”, a menționat Mircea Abrudean.

Potrivit lui, presiunea și războiul hibrid împotriva Moldovei continuă. Însă, chiar și în acest context complicat, Republica Moldova a reușit în timp scurt să facă pași impresionanți pentru a-și îmbunătăți reziliența, pentru a descoperi alternative la gazul livrat de „Gazprom” și a lucrat fără oprire pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică și pentru a se conecta prin România la piața europeană. La fel, a continuat și lupta împotriva corupției, cu mai multe cazuri de rezonanță și cu măsuri pentru a curăța sistemul de justiție. Au fost făcuți pași importanți pentru a redresa vulnerabilitățile sistemice, cum ar fi dezinformarea.

Oficialul român susține că aceste reforme fac parte din procesul de integrare a Republicii Moldova în UE. „Suntem acum la o intersecție crucială în care Moldova va fi evaluată și se va analiza progresul pentru a vedea dacă se merge mai departe. Și în acest sens, Moldova și-a pregătit contextul pentru a lua decizii importante, și anume pentru a continua calea europeană. România a susținut în mod activ Republica Moldova pe parcursul acestor reforme, ca partener strategic și partener puternic. Mergem împreună cu un număr de proiecte comprehensive care vor ajuta Republica Moldova să se apropie de UE, să construiască punți, poduri, rețele electrice”, a precizat Mircea Abrudean.

El a mai spus că România a susținut calea Moldovei pentru a obține independența energetică, iar în prezent analizează posibilitatea de a crea mai multe instrumente pentru a promova comerțul și investițiile în Republica Moldova. Pași înapoi nu pot fi făcuți. În Moldova urmează alegeri cruciale, care vin cu presiuni specifice, care pot să aducă instabilitate. În aceste condiții, spune Mircea Abrudean, suportul colectiv oferit Moldovei este necesar pentru a continua prosperitatea și viitorul european. Și Platforma de Sprijin pentru Moldova va adapta efortul colectiv oferit Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău