România a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție. Bogdan Aurescu a fost ales judecător la CIJ cu un vot covârșitor la ONU

  • 10 Noiembrie 2023 07:59
România a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție. Bogdan Aurescu a fost ales judecător la CIJ cu un vot covârșitor la ONU

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a fost ales pentru un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai important tribunal al ONU. El l-a învins categoric pe contracandidatul din Rusia.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi, scrie Digi24.

„Sunt onorat să fiu ales astăzi ca judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu pe X.

Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat după acest vot.

„Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu și întregii diplomații a României pentru alegerea sa ca primul judecător României la CIJ. Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis pe X.

Și Ministerul Afacerilor Externe a salutat alegerea lui Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție.

„Succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli”, arată un comunicat al MAE.

Aurescu a fost nominalizat pentru acest post de Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău