România a aniversat două decenii de la admiterea în NATO, cea mai mare alianță politico-militară din istorie

  • 03 Aprilie 15:30
România a aniversat două decenii de la admiterea în NATO, cea mai mare alianță politico-militară din istorie

Împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum și aniversarea a 75 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice au fost celebrate, marți, la București, printr-o ședință comună solemnă a celor două camere ale Parlamentului. Deputații și senatorii au adoptat o declarație care subliniază că apartenența României la Alianță reprezintă o garanție a protecției cetățenilor, a democrației și libertăților individuale.

Declarația Parlamentului a fost adoptată cu 247 de voturi pentru și doar unul împotrivă. Președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, militar de profesie, general în rezervă, apreciază că, în cei 20 de ani de la aderare, România a reușit să devină un membru-cheie al NATO. 

„România este azi profund transformată, avem cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră. Suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de bază în asigurarea securității pe flancul estic al NATO”, a declarat Nicolae Ciucă.

În ultimele două decenii, România s-a dovedit un membru loial și valoros al Alianței Nord-Atlantice, a spus, la rândul său, președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis.

„Militarii români s-au aflat pe câmpul de luptă unde a fost nevoie de ei. Instituțiile civile au sprijinit o prezență activă și onorantă a țării noastre în cadrul NATO. România a aderat la o comunitate de valori, care a avut o uriașă forță transformatoare, benefică asupra societății noastre”, a spus Simonis.

Din opoziție, liderul USR, Cătălin Drulă, a atras atenția că România trebuie să își îndeplinească angajamentele luate în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește contribuția la apărare cu 2,5% din Produsul Intern Brut.  

„Putem deveni lideri în Europa de Est și Centrală, dar pentru asta trebuie să construim o Românie modernă, care pune preț pe democrație și angajamentele în fața aliaților”, a declarat Cătălin Drulă.

De respectarea obligațiilor în cadrul NATO a vorbit și deputatul AUR, Mircea Chelaru, tot general în rezervă: „Această Alianță este cea care cere, care oferă și față de care trebuie să oferim și, la rândul nostru, să cerem. Ce anume? Loialitate, predictibilitate și responsabilitate.”

Peste 80% dintre români cred că intrarea țării în NATO a fost un lucru bun și că aliații vor apăra România în caz de agresiune - relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Aproape trei sferturi dintre cei chestionați sunt de acord ca România să investească mai mult în dotarea armatei cu tehnică modernă. În proporție de 60% românii cred că prezența militarilor din alte țări NATO pe teritoriul României aduce un plus de siguranță, în condițiile în care aproape 40% dintre respondenți sunt foarte îngrijorați de posibilitatea ca țara să fie implicată în următorii ani într-un conflict militar, informează Radio România Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău