România: 2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

  • 21 Februarie 15:29
România: 2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

Camera deputaților din România a adoptat marți, 20 februarie, un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Proiectul a fost conceput în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925), a informat Mitropolia Basarabiei.

 „Cu prilejul sărbătoririi Anului Centenar al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română organizează activități și evenimente prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, prevede actul normativ adoptat.

Pe această cale, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza din propria inițiativă evenimente aniversare.

„Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar și datoria, de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, se arată în motivația proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României în octombrie 2023, iar în decembrie 2023 a fost adoptat de Senat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău