România - Republica Moldova, rute turistice comune
-
15 Aprilie 2016 19:02
Jurnaliști și experți din domeniul turismului din România și Republica Moldova s-au întâlnit astăzi la Chișinău, pentru a discuta despre posibilitățile de promovare reciprocă a obiectivelor turistice și de atragere a unui număr cât mai mare de vizitatori
A fost dezbătută posibilitatea organizării unor rute turistice comune transfrontaliere, iar printre problemele evidențiate a fost nominalizată infrastructura proastă a Republicii Moldova.
Republica Moldova rămâne un obiectiv turistic destul de puțin cunoscut pentru publicul din România, astfel încât este necesară promovarea în rândul populației a locurilor frumoase și interesante care ar putea fi vizitate, a menționat Mihai Ogrinji, președintele Asociației jurnaliștilor și scriitorilor de turism din România.
”E o realitate nefericită că românii de dincolo de Prut nu cunosc Basarabia, eu un lucru aproape de neiertat. Din păcate, basarabenii nu au întotdeauna posibilități să ajungă în România și probabil că este problema părții financiare”, a declarat Mihai Ogrinji.
Costin Ion Corboianu este un antreprenor din România care organizează excursii pentru turiștii din România în Republica Moldova și invers. El a subliniat că turiștii din România sunt foarte interesați să viziteze vinăriile, Cetatea Soroca, Orheiul Vechi, dar una dintre probleme este infrastructura proastă.
”Intrarea la Milești, cazarea la Chișinău, un tur de seară la Chișinău, a doua zi Orhei, până la Soroca, obiectivele principale din Chișinău și plecarea spre București. Este o mare problemă cu infrastructura, drumurile sunt proaste, dar se poate remedia. În schimb, aveți frumoase, am rămas încântat de bisericile de piatră de la Orhei, Crama de la Milești, Cetatea Soroca, la Curchi am fost”, a declarta Costin Ion Corboianu.
Autoritățile din domeniul turismului de la Chișinău și București au discutat despre crearea unor rute turistice comune, pentru atragerea unui număr mai mare de turiști, a menționat Victor Ciobanu, de la Agenția Turismului din Republica Moldova.
”Vorbeam și de includerea în circuitului internațional a patrimoniului din Republica Moldova, despre acele conexiuni la Drumul Vinului. Ziceam și de companiile din Rusia care aduc turiști în România să vină prim Republica Moldova. Se discută acum la nivel de tur-operatori cum să fie create aceste pachete”, a declarat Victor Ciobanu.
În Republica Moldova ajung anual aproximativ 15 mii de turiști străini prin agențiile de turism, cei mai mulți din România. Numărul total al vizitatorilor străini se ridică la 2 milioane 800 de mii, dintre care o treime sunt cetățeni români, potrivit datelor Agenției Turismului.