România: Procesul lui Victor Ponta începe astăzi

  • 21 Septembrie 2015 16:13
România: Procesul lui Victor Ponta începe astăzi

Procesul lui Victor Ponta, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, în dosarul Turceni-Rovinari, începe luni, 21 septembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cu aproximativ o oră înainte de începerea ședinței Comitetului Exectiv al PSD, Victor Ponta a ținut să marcheze Ziua Internațională a Păcii printr-o postare pe Facebook, în care spune că speră ca toată lumea să țină cont de această zi. 

"Ziua Internațională a Păcii - o sărbătoare a Organizației Națiunilor Unite de care sper să țină cont toată lumea, mai ales cei din zonele de conflict de pe glob. De multe ori cred că din cauza tumultului de zi cu zi uităm de puterea creativă extraordinară pe care o are buna-înțelegere. O zi frumoasă tuturor!", a scris luni Victor Ponta pe Facebook.

Luni, de la ora 12.00, este primul termen stabilit de judecătorul de cameră preliminară pentru verificarea măsurilor asiguratorii și preventive din dosar.

Cu o oră mai devreme, PSD se va întruni în ședința Comitetului Executiv Național, care ar urma să decidă "soarta" premierului Victor Ponta, după trimiterea acestuia în judecată. 

Duminică, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu mai mulți lideri ai PSD, la final spunând că au fost discutate detalii tehnice și de organizare pentru ședința Comitetului Executiv Național de luni.

"Am cerut secretarului general ca săptămâna aceasta, până azi, să pregătească documentele pentru CEx-ul de mâine, unde trebuie să adoptăm data Congresului, regulamentul de organizare a scrutinului universal, pentru că președintele PSD va fi ales de toți membrii. De asemenea, propunerile de modificare a Statutului, care trebuie să fie adoptate întâi în CEx, apoi prezentate în Congres", a precizat  duminică Dragnea.

Cea mai importantă decizie va fi însă legată de situația lui Victor Ponta în fruntea Guvernului. Liviu Dragnea spunea că premierul are în continuare sprijinul partidului.

Tot președintele interimar al PSD declara, sâmbătă, că nu se ia în discuție o variantă de rezervă pentru Victor Ponta, deoarece nu se discută despre "planuri bazate pe anumite ipoteze și că PSD nu este un partid atât de mic încât să fie luat prin surprindere". "Vom avea discuții în partid, dar este importantă și decizia premierului. Noi avem un prim-ministru, avem de guvernat o țară, sunt probleme, nu suntem ipocriți“, mai spunea Liviu Dragnea.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dat un prim semnal în ceea ce privește susținerea lui Victor Ponta de către coaliție, în noul context al trimiterii în judecată a premierului. El a precizat, duminică, într-o emisiune televizată, că "este obligatoriu ca actuala coaliție de guvernare să se reunească și să discute situația aceasta".

"Probabil că intrăm într-o criză politică, îmi este greu să anticipez care va fi reacția premierului, vom vedea și sigur că, fără doar și poate, e obligatoriu ca actuala coaliție de guvernare să se reunească și să discute situația aceasta", a menționat el.

Tot luni, PNL ar urma să depună moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, în dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Vineri, Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, și Manfred Weber, președintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, au cerut demisia premierului Victor Ponta, ca urmare a trimiterii acestuia în judecată pentru fapte grave de corupție.

Tot vineri, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum a declarat pentru MEDIAFAX, privind trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, că, într-o democrație, un oficial ar trebui să își dea demisia de îndată ce ajunge în atenția procurorilor.

Sursa: mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău