România: Prințul Charles al Marii Britanii a jurizat un concurs de cosit

  • 01 Iunie 2015 18:50
România: Prințul Charles al Marii Britanii a jurizat un concurs de cosit

Prințul Charles al Marii Britanii, care a sosit duminică după-amiază într-o vizită privată în România, și-a petrecut ziua de luni în satul Valea Zălanului, din județul Covasna, unde deține o proprietate achiziționată în urmă cu câțiva ani.

În cursul dimineții, prințul de Wales și oaspeții săi s-au plimbat în pădurile și poienile din jurul satului, însoțiți de contele și contesa Kalnoky, care dețin mai multe proprietăți la Valea Crișului și Micloșoara, după care a jurizat un concurs de cosit. Concursul a avut loc pe un deal aflat în vecinătatea conacului prințului, iar la acesta au participat patru echipe din localitățile Valea Zălanului, Valea Crișului, Micloșoara și Ghimeș-Făget, fiind câștigat de cei dintâi.

Unul dintre membrii juriului a explicat presei că în desemnarea câștigătorilor s-a ținut seama de ținută, de felul în care și-au pregătit uneltele pentru cosit, de îndemânarea și rapiditatea cosașilor și a femeilor care au adunat fânul din urma lor. 

Prințul s-a plimbat de la o echipă la alta, și-a notat impresiile pe o foaie de hârtie și a asistat la festivitatea de premiere. 
 

Înainte de a părăsi poiana, a ascultat câteva melodii populare cântate de oamenii din sat, a schimbat câteva vorbe cu localnicii și s-a arătat amuzat de 'pălăriile' din brusturi purtate de câteva femei pentru a se feri de soarele după-amiezii. La finalul concursului, atât concurenții, cât și sătenii au fost invitați la un gulaș în vecinătatea conacului.

Anul trecut, prințul Charles a participat la o agapă cu sătenii din Valea Zălanului. Localnicii l-au întâmpinat într-o livadă cu meri înfloriți, unde au amenajat câteva mese cu bucate tradiționale, printre care kurtoskolacs (colac secuiesc învelit în zahăr ars), porumb fiert, sarmale, mămăligă cu brânză, cârnați, tocană de mistreț, pâine coaptă pe vatră, plăcinte cu mere, dulceață, siropuri naturale și alte bucate și băuturi preparate în casă. Prințul a gustat o parte dintre ele și a ascultat melodiile populare cântate de femeile și copiii din sat, acompaniați de câțiva lăutari. A petrecut aproape o oră în compania celor aproape 50 de săteni, iar la plecare le-a declarat ziariștilor că are niște vecini minunați.

Anul trecut, prințul Charles a mai vizitat Biserica Neagră din Brașov, Biserica Sfântul Nicolae, precum și muzeul primei Școli românești din Șcheii Brașovului.

Prințul de Wales a sosit în România duminică după-amiază iar la scurt timp a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse neoficiale, prințul Charles va vizita marți satul Viscri din județul Brașov, unde deține, de asemenea, o proprietate și, posibil, și conacul din Micloșoara al contelui Kalnoky. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău