România: Manifestări în toată țara la aniversarea Unirii de la 24 ianuarie 1859

  • 24 Ianuarie 2016 10:01
România: Manifestări în toată țara la aniversarea Unirii de la 24 ianuarie 1859

Unirea de la 24 ianuarie 1859 este aniversată pe tot teritoriul României prin manifestări la care sunt așteptați peste 100 de mii de oameni.

La Iași, precum și la Constanța sau Pitești, sunt programate concerte folclorice, vor defila detașamente de militari, iar autoritățile locale au pregătit mese populare.

Evenimentele aniversare de la Iași, la care și-au anunțat prezența atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Dacian Cioloș, vor începe în Piața Unirii cu un concert de muzică populară sub genericul "Iașul care unește, România s-a născut la Iași", pe scenă fiind așteptați interpreți cunoscuți, precum Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița sau Grigore Leșe.

Nu vor lipsi tradiționala "Horă a Unirii", defilarea detașamentelor de militari, slujba religioasă oficiată la mormântul domnitorului Alexadru Cuza, masa populară cu mâncăruri tradiționale, iar spre seară impresionanta retragere cu torțe.

La Buzău, este anunțată cea mai mare "Horă a Unirii" jucată vreodată la noi, iar la Constanța militarii din forțele navale vor participa la un ceremonial programat în Piața Ovidiu.

La Pitești, pe lângă ceremonialele militare și religioase, "Hora Unirii" va avea loc în acordurile fanfarei "Argeșul" al Teatrului Alexandru Davila, în timp ce maramureșenii vor asista la momente muzicale pregătite de fanfara municipală din Baia Mare și corul bărbătesc din Pinteușu Mare.

Și compania Căile Ferate Române marchează evenimentul de astăzi prin denumirea simbolică a garniturii InterRegio 1663 "Trenul unirii".

La rândul său, metroul bucureștean le va oferi călătorilor un miniconcert susținut la ora 14:00 în stația Piața Unirii.

De asemenea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni călătorii vor fi întâmpinați printr-un spectacol de dans oferit de cinci perechi de tineri care vor împărți apoi stegulețe tricolore, așa cum va face și personalul Aeroportului Internațional Mihai Kogălniceanu.

- See more at: http://www.romania-actualitati.ro/manifestari_in_toata_tara_la_aniversarea_unirii_de_la_24_ianuarie_1859-85815#sthash.bPgSOAZ4.dpuf

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău