România: Colaborare româno-ucraineană în implementarea sistemului Bologna

  • 16 Iunie 2015 12:46
România: Colaborare româno-ucraineană în implementarea sistemului Bologna

Cadrele didactice de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității Dunărea de Jos din Galați, România, îi ajută pe colegii lor din Ucraina să implementeze sistemul Bologna, adoptat recent și de statul vecin.

'Ei trec acum prin aceleași traume prin care am trecut noi imediat după Revoluție. Procesul Bologna - adoptat în Ucraina recent, tocmai în încercarea de a trece la un sistem educațional european și a se îndepărta de cel rusesc - reprezintă o noutate pentru colegii noștri. Cum noi avem ceva mai multă experiență, ne-am oferit să-i consiliem', a declarat marți decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Ivan Ivlampie.

Potrivit acestuia, colaborarea între profesorii din Ucraina și România, mai ales în domeniul cercetării, este foarte strânsă: la Galați s-au organizat conferințe la care au venit și studenți ucraineni, iar profesorii din Galați au mers la acțiuni similare în cel puțin zece orașe, printre care și Odessa.

Profesorii din cele două țări vor încheia și un acord Erasmus, care le va permite studenților români să meargă în Ucraina să își definitiveze studiile, dar și ucrainenilor să studieze într-un stat european.

'Am observat o deschidere a granițelor. Vrem să încheiem un acord și cu arhiva din Odessa, pentru că dorim să-i trimitem pe studenții români și să-i ajutăm în administrarea documentelor românești. Sunt documente inedite despre perioada interbelică, despre administrația românească a Transnistriei, din cel de Al Doilea Război Mondial. Dacă înainte era greu de intrat - era birocrație și orice fotocopie costa 5 euro - acum lucrurile s-au schimbat foarte mult', a declarat și Arthur Tuluș, coordonatorul programului de Relații Internaționale de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie.

În prezent, 26 de studenți din Ucraina învață la Dunărea de Jos, aceștia având un alt regim decât studenții din Republica Moldova.

'Mulți vin prin Asociația 'Valul lui Traian', din Tatarbunar, cu care facultatea noastră a încheiat un parteneriat, pentru a-i aduce la studii la Dunărea de Jos pe românii din sudul Basarabiei. Deocamdată sunt 26, dintre care unul e înscris și la doctorat, dar după semnarea acordului Erasmus vor fi mai mulți. Ei știu că aici e deja Uniunea Europeană și sunt atrași de acest lucru', a afirmat Tuluș.

Sistemul Bologna mai înseamnă un sistem comun de credite de studiu, transferabile, care permit o cât mai largă mobilitate a studenților, și diplome recunoscute pe piața muncii din Europa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău